Sitemap | Avanceret søgning |

Køb og smid væk

Vi er begyndt at forstå, hvorfor madfotografen altid udsøger sig de små italienske restauranter. Han vil gerne spise med rigtigt bestik og drikke af rigtige glas.

Publiceret 08-05-1999

Middletown, USA, d. 7. maj 1999

Opvaskemaskiner synes at være et fremmedord her. Der findes sikkert de miljøeksperter, der har regnet ud, at opvask forurener mere end engangspap eller -plastic, men det virker overvældende, når man efter hvert måltid fylder en halv skraldespand med sit affald.

Explorer-bilen flyder med tomme coladåser, bubblegumpapir, burgerbakker, knækkede sugerør, udtrådte chips og kaffekopper i skumplast.

USA er et over-forbrugssamfund, og vi er lærenemme elever. Det handler om at købe og at smide væk. Samtidig er det et ekstremernes og modsætningernes land.

Californien er en af de mest miljøbevidste stater i verden. Rygning er ugleset hvis ikke forbudt, det koster bøder på 7000 kr. at smide et æbleskrog ud ad vinduet på motorvejen, og staten har verdensrekord i skrappe normer for bilers udstødningsgas.

Alligevel er byer som Los Angeles smog-ramte, fordi antallet af biler er enormt. En kæmpe flyder med otte cylindre kan fås for 200.000 kr., og tanken kan fyldes op for 150 kr. Og det er endda dyrt, mener amerikanerne. Med de otte cylindre brummende og klimaanlægget på fuldt drøn kan man så trille i langsom kø på motorvejen

Ellers er "the american way" både effektiv og hurtig, og normalt får man et smil med på vejen. Amerikanere af alle farver er flinke forbrugere og sælgere. Og når man bliver træt af frådseriet og fjentligheden over for frisk frugt, findes der heldigvis også råd for det.

Ved et tilfælde finder vi et ærkeøkologisk supermarked i universitetsbyen Berkeley. Det er et grønt paradis med friske gulerødder, hvor ekspeditricen beder os donere toppene til lokale gnavere, og hvor papkruset for første gang koster ekstra. Her er kærnesundt friskbagt brød og sump-chips lavet på vandplanter fra Floridas sumpe.

Toiletpapiret hedder "Seventh Generation" -Syvende Generation. Det koster 10 kroner for en rulle.

Selv økologien har det med at blive ekstrem i USA.

Vi sætter kursen nordpå fra San Francisco, væk fra millionbyerne, for at finde det rigtige USA. Det USA, hvor luften kun er forurenet af country-musik, og hvor cowboys sidder i coffee-shoppen, mens riflen sidder i sin holder i bagruden, og konen sidder hos damefrisøren.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere