Sitemap | Avanceret søgning |

På bølgelængde med Californien

Sing a song about the hard life, sing a song about the good man... Refrænet runger mod os på frekvens 101,45. Vi er straks på bølgelængde med radiostationen KEKA 101 Country, netop som vi har ramt US Highway 101 efter en hårnåletur i Nordcaliforniens bjerge.

Publiceret 10-05-1999

Eureka, Californien, lørdag 8. maj 1999

Vi føler os snydt igen.

Sidste uge snød vi os selv for mødet med verdens yppigste pornostjerner, da vi kom for sent til festen i Dragonfly Niteclub på Hollywood Boulevard.

I dag måtte vi sige nej til en aften med Betingelsesløs Dans i et reservat for aflagte hippier og karrieretrætte middelklassemennesker, som deler hjerter, nøgenhed og New Age-religiøsitet ved de varme kilder mellem Middletown og Cobb. De bygger også indianske 'sweat-lodges', fyrer op til ulidelig varme under teltdugen og sveder til rituelle sange.

Exploreren må frem, og vi fortsætter ud i indianerland.

Flodlejet langs hovedvejen venter kun på, at John Wayne rider tværs gennem det.

Det nærmeste, fotograf Gottfredsen i dag kommer en italiensk restaurant, er følelsen af at være en del af den spaghetti-westernfilm, landskabet indbyder til. Vi er Den Gode, Den Onde og Den Grusomme -men fordelingen af titlerne blandt Madfotografen, Pariserlapsen og Ravnefaderen er sværere at enes om.

I næste sving sælger de totempæle og tomahawker.

Amerikanerne kan ikke lade være: En nedlagt bondegård er et historisk landemærke. En afdød lokalpolitikers hjem er et museum. Og et område, som måske har været besøgt af de oprindelige indbyggere, bliver en temapark.

Jagten på den fælles fortid får dem til at gøre alt til en attraktion, der kan sælges til de rejsende.

De jager den fælles fortid, og de gør det med sans for turisten, der skal se det hele.

På vores tur gennem den frodige og pragtfuldt bakkede Napa Valley svingede vi tilfældigt ind hos Robert Mondavi Winery, der er forvandlet til en vin-temapark. Mondavi har over 200.000 rundvisninger om året og en million vininteresserede gæster.

Et godt markedsført vinland som Napa-området med 240 vingårde -sølle fire procent af Californiens vinproduktion -tiltrækker tilsammen flere turister end statens kendteste forlystelsespark, Disneyland.

Mondavi-vinfirmaet er børsnoteret, og rundvisninger starter på faste klokkeslet -sidebygningerne er fyldt med souvenirudsalg og eksklusivt tøj, og hovedbygningen i spansk eller mexicansk stil ligner en fæstning. Overalt i vinbyen er navnene tilstræbt franske.

Highway 101 er skov, skov, skov samt moteller og tankstationer.

Madfotografen -vi overvejer at omdøbe ham til Schumacher efter Formel 1-køreren -kaster Rovdyret rundt i flere skarpe sving. Vi håber, hun bliver på vejen. Mod os kører snesevis af enorme tømmerlastbiler med tre meter høje krom-udstødningsrør.

Mellem Patsy Cline og John Denver bringer 101 Country en reklame: Når hunde skal være alene hjemme, har de brug for terapi. Ring og få en psykologaftale, inden kæledyret får traumer.

Sing a song about the hard life.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere