Sitemap | Avanceret søgning |

På udflugt i indianerland

Vi dropper dagens planlagte badetur i Stillehavet. Asbjørns beslutning om en 30 sekunders vikingedukkert ved Venice Beach i Sydcalifornien viser sig at være et klogt valg, for oceanet her nordpå er for vildt og for koldt.

Publiceret 10-05-1999

Eureka, Californien søndag den 9.maj 1999


REDWOODSKOVENE - Med faste skridt bevæger Explorerholdet sig gennem Nordcaliforniens redwoodskove.

Vinden går gennem marv og ben, og vores sommerjakker er alt for optimistiske. Foto-Klaus alias Niki Lauda nøjes med et varmt brusebad.

De eneste, der vover sig ud i brændingen langs denne smukke og forrevne del af Stillehavskysten, er søløver og surfere i våddragter.


REDWOODSKOVENE
Med faste skridt bevæger Explorerholdet sig gennem Nordcaliforniens redwoodskove.

Selv de fiskestimer, som engang svømmede i uendelige mængder her udfor Eureka, Arcata og Crescent City, er svundet kraftigt ind. Laksene i de tilstrømmende floder er næsten helt forsvundet.

Miljøfolkene beskylder fiskerne for at have tømt havet. Lystfiskerne anklager tømmerindustrien for at have ødelagt floderne. Tømmerindustrien er ligeglad.

Fiskerne skyder skylden på søløverne. Søløverne er bedøvende ligeglade - de ligger på udvalgte solpletter i havnen i Crescent, grynter højlydt og optræder for turisterne.

Dem venter alle på, for så går det hele op alligevel. Eureka har engang været en smuk by, hovedgadens huse er bygget i den gamle victorianske stil, men de trænger til en kærlig hånd.

En stribe moteller står parat til at modtage lystfiskere, sejlere og vandrere i Eureka. Prisen for et lækkert kæmpeværelse er lavere end på de usleste moteller i storbyerne.

Men hvorfor er vi her?

Vi var egentlig på vej nordpå, men er kørt lidt sydpå igen. For menneskene her er helt specielle. Folk bor i kollektiver og prædiker økologi og hampdyrkning. Nogle fabrikerer fantasifulde cykler i deres fritid, andre bor i høje træer, men den historie vender vi tilbage til senere.

Egnen er et af de sidste steder, de indfødte indianere havde fred,inden nybyggerne fra nord og øst og syd besatte denne enestående natur og ryddede skovene. Ole Hansen Road vidner om, at nogle af dem var danske. Lidt længere oppe ad kysten i Oregon ligger byen Denmark, men den dropper vi for at bekæmpe enhver tendens til hjemve.

»Jeg tror sgu, jeg bliver her,« siger Kaptajn Ullerup også om Northwestern California.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere