Sitemap | Avanceret søgning |

En TV-katastrofe

Miraklernes tid er ikke forbi. Uden mirakler havde Explorer-bilen været opsuget af de tætflyvende tornadoer eller flydt med i en oversvømmelse.

Publiceret 07-05-1999

Berkeley, Californien d. 6. maj 1999

Heldigvis ser vi kun katastroferne på TV. Og amerikansk TV er en katastrofe. Bogstaveligt talt.

Hver morgens TV-nyheder byder os hovedsageligt på nye og spændende katastrofer -naturlige eller menneskeskabte.

Hvis TV-stationerne ikke reddes af en amerikansk Apache-helikopters nedstyrten, er det en oversvømmelse, en skovbrand eller altødelæggende tornadoer over Oklahoma. Eller en henrettelse af en dødsdømt Vietnam-veteran i San Quentin-fængslet nogle dage efter massemordet på gymnasieskoleelever i Colorado. Indimellem får vi meldinger om de nu løsladte tre amerikanske krigsfanger i Serbien og hårrejsende reportager om flygtningenes kummerlige vilkår.

Skulle det gå helt galt, kan nyhedsudsendelserne altid falde tilbage på de uhyggelige følger af computernes år 2000-problem og nye beviser på livsstilssygdomme.

Hvem skulle tro, at man nogensinde skulle komme til at savne Mogens Rubinstein på TV-Avisen?

Amerikansk TV bringer fjernsynskunsten til de ekstreme ydergrænser. Reklamefolkene kræver flest mulige seere til billigst mulige programmer -og alt synes at ende på laveste fællesnævner. Eneste løsning er at investere i betalingskanaler -eller som stadig flere gør det: Helt at droppe TV-apparatet til fordel for aviser, blade og Internet.

For når de store katastrofer ikke præsenteres som 24 timers-underholdning, står den på personlige katastrofer hos menigmand: Min utroskab med aftenskolelæreren, mit handicappede barn, min onkels seksuelle overgreb. Selv religion er et talkshow, hvor skrækhistorierne afbrydes af nyhedsoplæserens pludselige bøn hånd i hånd med interviewofferet. Eneste alternativ er sportskanalernes showsport i døgndrift, kun afbrydt af reklamer.

Heldigvis har vi disse reklamer.

Ellers havde vi ikke kendt telefon 1-800-4injury, hvor advokater lover guld, hvis man udsættes for arbejdsskade eller trafikuheld Vi havde aldrig mødt den digitalstyrede tæpperenser eller fået bestilt en mobiltelefon, der naturligvis leveres med en pizza og en videofilm.

Én god idI har en TV-station dog fundet på: En bus sendes tværs gennem USA som en opdagelsesrejse på tærsklen til år 2000. Men vi lover: Den når ikke rundt om jorden.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere