Sitemap | Avanceret søgning |

Meatballs med brun sovs

»Kør ud på sidevejene for at opleve det rigtige USA,« foreslår redaktøren i telefonen. Så vi tager ham på ordet og drejer til højre væk fra Californiens highway number one og havner - gæt hvor - i noget kvælende hjemligt.

Publiceret 01-05-1999

Monterey, Californien, lørdag den 1. maj 1999

 


RØD VIKING - Delia Dalsgaard vil gerne servere i nationaldragt

Vindmøllerne drejer lystigt, bindingsværket er nymalet, wienerbrød og havfrue-souvenirs lokker i vinduerne, og midt i det hele står en dværgkopi af Rundetårn.


VESTKYSTEN
Exploratørerne fortsætter jagten på det rigtige USA langs Stillehavets kyst


SOLVANG
JP Explorer omgivet af bindingsværk og dansk idyl


RØD VIKING
Delia Dalsgaard vil gerne servere i nationaldragt

Behøver vi at fortælle, at Exploreren er landet i Solvang, danskernes turistfælde i USA? 5200 mennesker bor i Solvang, der ligner en blanding af Tivoli og en Disney temapark.

I Danmark ville byen være stemplet indvandrerghetto. I USA er det en attraktion, der hvert år besøges af mellem tre og fire mio. turister. Amerikanere elsker at opleve hele Europa på en uge. Med et besøg i Solvang klarer de Danmark på en formiddag.

Alligevel er det lidt af en kamp at finde dansktalende på hovedgaden. De blonde piger med rød- og hvidternede forklæder i bagerbutikkerne taler mest amerikansk.

Bager Olsen er ude af byen, men i stedet finder vi servitricen Delia Dalsgaard på restauranten Red Viking, hvor frikadeller hedder meatballs. Delia er 49 år, hun er opvokset i Argentina, men har boet størstedelen af sit liv i Solvang. Hun har kun været to uger i Danmark, men føler sig pæredansk og taler sproget "fludende".


SOLVANG - JP Explorer omgivet af bindingsværk og dansk idyl

»Jeg synes, at Solvang skulle være endnu mere dansk, og at vi skulle servere i nationaldragter,« mener hun.

Med et blafrende Dannebrog i bakspejlet fortsætter vi jagten på det rigtige USA. Men efter San Diego og Los Angeles må vi erkende, at turen op langs stillehavskysten er en ren ferietur, som tusinder af danskere har gjort før os.

Men den er flot. Den spansk inspirerede Santa Barbara med lave spansk-mauriske huse er en legeplads for rige filmstjerner, popstjerner som Michael Jackson og eks-præsidenter som Ronald Reagan.


VESTKYSTEN - Exploratørerne fortsætter jagten på det rigtige USA langs Stillehavets kyst

Clint Eastwood var engang borgmester i Carmel lidt længere nordpå. Som de andre berømtheders tilholdssteder er byen nu en turistfælde. John Steinbeck ville næppe heller genkende sin by, Monterey, hvor de skramlende fiskevogne, som om morgenen kørte ned gennem Cannery Row, er udskiftet med turistbusser. Pilon og Danny fra Steinbecks roman Dagdriverbanden er her heller ikke mere.

Vi er trætte efter køreturen og overvejer et øjeblik at følge i de to bumsers fodspor og nyde livet over et par gallons vin på strandpromenaden.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere