Sitemap | Avanceret søgning |

Jack og hans box

Jack in the Box er en af USAs alt for mange fast food-kæder.

Publiceret 01-05-1999

Monterey, Californien, fredag den 30. april 1999

Den var vores første møde med Californien, og straks blev vi imponerede over den usædvanlige venlighed, medarbejderne på denne lavpris lynmads-kæde viste deres kunder.

Først nu forstår vi hvorfor.

Det vender vi tilbage til, for Jack in the Box betyder også Trold i en Æske, og den lille trold havde virkelig en overraskelse til os.

Tror man, at Californien er bygget for mennesker, tager man fejl. Staten er bygget for biler.

Beviset er de 12-sporede motorveje og kolossale P-pladser ved butikscentrene. Men især drive-in-hvad-som-helst: Banker, butikker, benzintanke, burgerbarer. Det eneste, de ikke har i drive-in-version her, er offentlige toiletter.

Vi har især testet fast food-restauranter. Kunden betjenes enten direkte i sin automatgearsflyder, eller han stiller sig ved en af de syv hurtigtgående køer, bestiller sin menu, betaler, tager posen, går ud og kører videre med lynmaden på skødet. Da vi forleden hentede, hvad vi troede var en lækker sandwich, bestod sandwichbrødet af slattent franskbrød skjult under tyk sovs. Salaten var udkogt hvidkål.

Ud over debut'en hos Jack in the Box har vi - nævnt i flæng - prøvet Taco Bell, In-and-Out-Burger, Burger Queen, Denny's og Lenny's. Vi mangler vist kun Kenny's, Jenny's, Benny's og et par tusinde andre kæders lokaludsalg.

McDonald's praler på overdimensionerede bannere stolt af »99 billion served.« Gigantkædens bidrag til vor søgen efter livsstilen i det næste årtusind er, at den inden nytår vil have serveret 100 milliarder såkaldte måltider.

Ja, 100.000.000.000 måltider.

Motellernes påståede 'morgenmad' består af langtidsholdbart toastbrød med strålekonserveret syltetøj og en kop varm mørk væske. Man burde på ægte amerikansk vis sagsøge dem i millionklassen for at kalde det for kaffe.

Det havde alt sammen været til at bære, hvis ikke Californien var et spisekammer for frugter og grøntsager. Klimaet er perfekt til alle afgrøder. Vores korte køretur i dag var et bombardement af olivenlunde, appelsinplantager, jordbærmarker, citrontræer og vingårde.

Og overraskelsen fra Jack in the Box?

For nogle år siden døde en række kunder efter at have spist hans mad.

Nu forstår vi den overstrømmende modtagelse af nye kunder.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere