Sitemap | Avanceret søgning |

Tre minutters livshistorie

Den 74-årige kvinde med den ene fod i gips har sat sig på pizzabarens fortovscafe for at slappe af med et glas vand.

Publiceret 28-04-1999

Los Angeles, Californien, tirsdag den 27. april 1999

Vi sidder over frokosten et par borde væk, men afstanden er ingen hindring. Hun vil i kontakt med os og begynder uopfordret at fortælle om, hvordan denne tætbebyggede gade i Los Angeles var en bar mark, dengang hun som ung søgte vestpå.

Reaktionen er typisk for folk i Californien. Hvis de ikke begynder at fortælle deres livshistorie i anden sætning, kommer den fra den tredje.

Amerikanere beskyldes i Europa ofte for at være overfladiske, men som en udsendt amerikansk IBM-direktør engang sagde: »Jeg foretrækker, at folk siger hej til mig, end at de slår blikket ned og slet ingenting siger som her i Europa.«

Kontakt falder let og naturligt i USA. Efterhånden kender vi adskillige tre minutters livshistorier fra de specialiserede sprutforretninger, Liquor Stores - Asbjørn kan spotte dem på flere miles' afstand - og hver gang vender han tilbage med en livshistorie og en overdimensioneret brun papirspose fyldt med tynd amerikansk øl, tyggegummi og cola light.

Det er livshistorier om libanesere og iranere, for hvem alkohol har banet vejen for en tilværelse i staterne, og som med glæde ville skrive under på det eviggyldige råd fra W.C. Fields om aldrig at drikke noget stærkere end gin, i hvert fald ikke før morgenmaden.

Servitricer er talende vandfald, og ikke kun fordi de vil yde den bedst tænkelige service for at hive så mange drikkepenge som muligt ud af kunden. Navnlig i Los Angeles går mange af dem rundt med en Hollywood-filmstjerne i maven, og det skal hele verden vide.

Som servitricen, hvis foreløbige karrierehøjdepunkt er en rolle i en TV-reklame for MTV. Inden hun har vist os menukortet, har hun fortalt om sin barndom i New York og om problemerne med at have en kæreste, når karrieren skal passes.

Det samme sker på stranden, i forretninger, på fortovet. Overalt lyder velkomsten fra hvide, sorte, mexicanere eller asiater: hi guys, eller hi honey, hi baby, hi sugar. Det er svært at føle sig uvelkommen i dette etniske kludetæppe. Og som et berømt citat siger: californiere er folk, som er født et andet sted, men som endte med at komme til fornuft.«

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere