Sitemap | Avanceret søgning |

Dommedags-profetier

En glædelig nyhed: Verden bryder nok alligevel ikke sammen i år 2000.

Publiceret 19-04-1999

Grand Canyon, Arizona, søndag den 18. april 1999


ÅRTUSIND-SKIFTETS BY - Explorer-ekspeditionen leder efter Heritage West i Arizonas bjerge

Vi havde sat os for at finde en nybygget landsby i Arizonas ørken, hvor alverdens dommedags-profeter angiveligt skulle søge sammen og barrikadere sig op til årtusindeskiftet.

I amerikanske aviser og nyhedsmagasiner have vi læst om den lille by bestående af 500 huse, der ville være selvforsynende i adskillige måneder ind i næste årtusinde, når alverdens computere bryder sammen og udløser ragnarok.


ÅRTUSIND-SKIFTETS BY
Explorer-ekspeditionen leder efter Heritage West i Arizonas bjerge

»I Heritage West vil 500 familier i det nye årtusinde producere deres egen mad. De vil få elektricitet fra solen og vinden. De vil opfostre sunde, selvsikre og dygtige børn i landlige omgivelser, der medfører en tilbagevenden til de værdier, der gjorde Amerika stærk. Den nye gyldne epoke kan begynde lige her. I morgen kan det vise sig, at indbyggerne bliver såsæden, hvorfra et nyt samfund skabes fra,« skriver landsbyens grundlægger Russ Voorhees.

En sådan samling tosser var lige noget for Explorer-ekspeditionen, tænkte vi. Vi ringede og e-mailede for at annoncere vores ankomst, så vi ikke ville blive mødt med en propelstyret granat eller lignende. Men personerne bag Heritage West forblev tavse.

Så vi tog chancen og kørte mod udstedet Concho på Colorado-plateauet, som årtusindelandsbyen skulle ligge i nærheden af.

Concho viste sig at være et surrealistisk sted. Hvert andet hus var forladt. Mændene havde enten halskrave, stok eller strikhue og et vildt udtryk i øjnene. En container-agtig bygning udgjorde baptistkirken. Funch og Wrem gik ind for at spørge om de kendte noget til Heritage West. Ved alteret var præsten og kirketjeneren i færd med at øve en melodi.

Præsten fik et håbefuldt udtryk i ansigtet.

»Spiller i guitar,« spurgte han.

»Nej.«

»Spiller i klaver.«

»Nej.«

På en tavle stod, at sidste messe havde inbragt 828 dollars.

Uden for byen -op ad en bjergskråning -fandt vi endelig Heritage West. Der var rigtignok gjort plads til 500 huse. Hver grund havde et nummer og der var indlagt elektricitet. Men ingen huse var under opførelse.

Vi konkluderede hurtigt, at når der tilsyneladende ikke er marked for en landsby bygget på frygt for år 2000 i USA, er der nok ikke noget at frygte. Eller skrive om. Vi vendte Explorer og kørte mod civilisationen.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere