Sitemap | Avanceret søgning |

Kommunikations-brist

Internettet er en fantastisk opfindelse.

Publiceret 07-04-1999

Jacksonville, Florida, tirsdag den 7. april 1999


Explorer-holdet forsøger at kommunikere med Jyllands-Posten i Danmark fra et fængsel i Jacksonville.

Ved at trykke på en enkelt knap kan vi via telefonnettet i løbet af sekunder sende tekst og billeder fra den fjerneste del af verden hjem til redaktionen i Danmark.

Problemet er imidlertid, at telefonen eller forbindelsen ikke altid fungerer. Det kan være ensbetydende med nervepirrende oplevelser, hvor man op til avisens deadline begynder at skille telefonen ad i ren frustration. Og fungerer teknikken kan den menneskelige faktor spille ind.

Et besøg i et ungdomsfængsel i Jacksonsville i Florida gav et klassisk eksempel på de problemer, der kan opstå, når den tekniske formåen ud i EDB og internettet mildt sagt ikke er til ug med kryds og slanger. Forhistorien er kort, men alligevel vigtig.


Kommunikations-brist (1)
Explorer-holdet forsøger at kommunikere med Jyllands-Posten i Danmark fra et fængsel i Jacksonville.

Et vellykket besøg i ungdomsfængslet var overstået med en stor tak

til fangevogter, Shelly Taylor, der havde været yderst hjælpsom. Til gengæld sagde den flinke fangevogter, at hvis vi havde nogen form for problemer eller flere spørgsmål, kendte vi adressen.

Uden for fængslet ringede vi for en sikkerheds skyld til redaktionen hjemme i Danmark for at høre, om de nu havde modtaget de artikler og billeder, som vi havde sendt aftenen før. Den nedslående besked var, at de havde de ikke, fordi computeren i Danmark havde været slukket.

Gode råd var nu dyre, fordi deadline pga. tidsforskellen mellem Danmark og USA nu nærmede sig hastigt. Valget var imellem at finde en telefon på et hotel i en fart, eller forsøge at ulejlige den flinke Shelly Taylor. Hun viste sig heldigvis at være nøjagtig så imødekommende, som da vi forlod hende. Og i løbet af nul komme fem fik vi igen adgang til fængslet og blev gelejdiget ned på hendes kontor, hvor der var en befriende telefon.

Her begyndte problemerne.

For at computeren kan få forbindelse med hovedredaktionen i Danmark er det naturligvis nødvendigt at koble sig op på telefonlinien. Det sker ved at hive telefonlinien ud af bagenden af telefonen.

I stedet for denne enkle procedure lykkes det imidlertid at forbinde selve telefonrøret med computeren. Og selv om nutidens computere utvivlsomt kan meget, kan de alligevel ikke trylle. Forbindelsen var død.

Frustration og en anelse stress fulgte, fordi deadline nærmede sig, lige indtil den pinlige sandhed gik op for os. Journalisternes artikler blev derefter sendt uden problemer, men da Steen skulle sende sine billeder, opstod der igen problemer. Ledningerne til computere og telefoner var blevet smidt frem og tilbage over det lille skrivebord. Den endnu mere pinlige konsekvens blev, at fotografens computer blev forbundet med en af journalisternes i stedet for at blive koblet sammen med telefonlinien.

Og selv om fotografen har en meget kraftig computer -det er nødvendigt for at kunne sende billeder -kan den heller ikke trylle. Og den kan under ingen omstændigheder sende billeder hjem til Danmark, hvis den kun bliver forbundet med en af journalisternes computere.

Under en del fnisen blev fejlen rettet. Billederne blev sendt hjem, og vi kunne tilfredse ringe hjem til Danmark for at sige, at nu var alt sendt.

Beskeden fra redaktionen derhjemme var både opløftende og deprimerende.

Jo, de havde skam fået alt det, vi netop havde sendte men de havde samtidig også fundet de samme artikler og billeder, som vi havde sendt aftenen før.

Det kan være svært at være exploratør, når teknikken eller vores egne færdigheder ikke altid fungerer optimalt.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere