Sitemap | Avanceret søgning |

Et glimt af livet

Evigheden i et sekund. Den brøkdel af en bevægelse, hvor den synes bremset, mejslet ud i granit, frosset til et iskrystal, der lige så lynsnart er smeltet og fortsat ud i fremtiden.

Publiceret 20-03-1999

Boa Vista

Det øjeblik, hvor drengen hænger i luften, mindes man.

Det øjeblik, hvor et menneske kigger op og ser én ind i øjnene med et blik, man aldrig glemmer.

Som minder om, at livet er forgængeligt, og at man blot er passager med tidsbegrænset rejsehjemmel.

JP Explorer har kørt 22.000 kilometer gennem Sydamerika og set glimt af livet, mødt klodens mennesker og oplevet øjeblikke af evig skønhed.

Noget rammer plet på den personlige skydeskive og aflejrer tungere materiale - som ikke ville være interessant for andre.

Få steder er kontrasterne lige så store som i Sydamerika, få steder er naturen lige så mangfoldig og fortryllende, og få steder er menneskerne i stand til at leve lige så intenst som alle Sydamerikas mange blandede racer gør det.

På vores nethinder har vi registreret fraktioner af øjeblikke, vi aldrig glemmer.

Vi ser for os den gamle Seu Genesio lægge alle kræfter i for at trække sin jolle ud i Rio Branco floden for at give os en sejltur.

Da aftenen falder på, og han misser med øjnene, og vi stadig ikke er kommet tilbage til byen, spørger vi ham, om han er træt.

Han tager kasketten af og kigger på os med sit klare runde ansigt og smiler.

»Jeg er 77 år, det kan godt mærkes nogle gange, men ikke lige nu. Det er en dejlig dag,« svarer han.

Seu Genesio har sejlet og fisket i Rio Brancos vande i 70 år. Han er jernstærk, og det er højt at ønske sig halvdelen af hans styrke, når man når hans alder.

»Hvad er hemmeligheden,« vil vi vide.

»Der er ingen. Vi caboclos bliver altid gamle,« siger han og hentyder til sit liv ved flodbredden, hvor kosten består af fisk, og dagens trafikkaos er, når to kanoer sejler forbi hinanden.

Indprentet i vores sind står quechua-kvinden fra Bolivias Altiplano-slette. Det havde ikke regnet i et år eller mere, da Explorerbilen trillede ind i hendes landsby.

Hendes glæde og storsmilende ansigt var et lyslevende kunstværk midt i elendigheden på et af verdens fattigste steder.

Vi ser for os verdens sydligste mand, som vi fandt på en pynt i Ildlandet, hvor han levede alene med bølgeskvulp fra Ishavet og storme fra Antarktis som nærmeste naboer.

Hans alvorlige sygdom i ansigtet - et dybt hareskår og en helt åben ganespalte - havde drevet ham på flugt fra drillerier og nederlag helt ned til verdens sydligste spids, hvor han boede i et træskur med sin kat.

Hans kærlige modtagelse af tre exploratører fra et fjernt og ukendt land var varm og lærerig.

Alle de små øjeblikke af stor skønhed vil være passagerer i resten af vores liv. Læren om, at alle indeholder et eller andet, man kan lære af, er mere end bevist.

Ikke mindst, når det kommer til menneskelig storhed, er sydamerikanerne uovertrufne. Lægger man alle de tjenester sammen, som folk har gjort os, drejer det sig om masser af mandeår.

Tiden er et brutalt begreb. Den er forbi, før man overhovedet opdager, at den er gået. Vi har følt, at tiden er et individuelt fænomen. Uret er opfundet, men måden at opfatte det på, er individuel.

De indianere, vi har mødt, har alle grint af vores besvær med klokken og over, at vi hele tiden skal nå noget.

Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?

Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 188 millioner mennesker?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere
Emner
JP Explorer

Stednavne
Brasilien

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse