Sitemap | Avanceret søgning |

Hvordan man ræser verden rundt og lærer at leve

Noget om samarbejde i en Explorerbil og om hver dag at have en overfyldt kalender og 500 kilometer landevej foran sig: Man tager tre exploratører og propper dem ind i en bil fyldt med elektronik.

Publiceret 16-03-1999

Manaus, Brasilien, mandag den 15. marts

De har ikke været på weekendophold for at lære hinanden at kende i forvejen, og der er ingen manual for, hvordan man ræser verden tynd og leverer daglige logbøger og reportager fem dage om ugen.

Så det kan der komme meget sjov ud af.

I en bil, der bumper hen over skramlede og ødelagte veje, bliver man rystet godt og grundigt sammen på alle leder og kanter.

Hver exploratør har sine egne grænser, vaner og arbejdsrutiner. Og det kan vedkommende godt glemme alt om fra det første minut, bilen sætter i gang.

Eller kan man det?

I vores tilfælde skulle der gå et par uger, før samarbejdet rigtig fandt sit perfekte leje. De personlige svagheder skal afpudses og indpasses; nogle kan ikke sove, hvis der er andre i rummet; andre har brug for at spise på bestemte tidspunkter og svært ved at være komme på tvungen 'spejderlejr' med sure sokker og andet skab.

Der er også stor forskel på folks evner til at leve efter et skema, hvor man ikke har den ringeste anelse om, hvor man er dagen efter, hvad man laver, og om det, man går i gang med, overhovedet kan lade sig gøre.

Den aktuelle explorerbesætning fungerer nu som en velsmurt motor.

Artiklerne går gennem alles øjne og hænder, inklusiv fotografens. Ligesom Kim og Jakob er med ved computerskærmen, når der udvælges og planlægges billeder til artiklerne.

Det samarbejde er det perfekte, men også det vanskeligste. På mange danske avisredaktioner sidder journalister med indgroede vaner og plejer deres arbejde med ildhu uden at benytte sig af samarbejdets fordele, men ikke i explorerbilen.

Det er af fysiske og andre logiske grunde et arnested for et toptrimmet samarbejde. Ellers ville det ganske enkelt ikke gå.

I flere tilfælde har Kim eller Jakob siddet med en stor tekst og været tæt på at kløjs i det. Så skubber de den fra sig og siger: Det er din, tag den, det kører ikke.

Med et par nye briller på, viser det sig som regel, at skidtet ikke var så skidt endda.

Det skulle bare finpudses.

Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?

Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 188 millioner mennesker?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Brasilien

Klassetrin
7.-10. klasse