Sitemap | Avanceret søgning |

Op ad Amazonfloden

Explorerholdet slap ud af det våde fængsel i Santarem. Der skulle et lille mirakel til, men det er en anden historie, som vi gemmer til i morgen.

Publiceret 13-03-1999

Amazonfloden, Brasilien lørdag den 13. marts

Den lykkelige udgang var under alle omstændigheder, at Explorerbilen ved middagstid blev hejset om bord på »Couracado Nicolas,« og den lille flodbåd satte kort efter kursen mod Manaus.

De næste tre døgn deler vi skæbne med kaptajn Souza Neto, hans besætning og 100 passagerer. Med 6 knob går vi op mod strømmen i Jordens mest vandrige flod -med en femtedel af verdens ferskvand under kølen.

Her i regntiden står skovene langs Amazonsfloden under vand. Vi siksakker mellem bredderne og går så tæt på land, at fuglenes skrig fra trætoppene overdøver motorens dunken, og vi kan dufte skovens frodighed.

Et par gange har vi set ryggen af en floddelfin. Vi passerer små styltehuse og holder pause i timevis i søvnige flodbyer, mens matroserne losser sække med maniok, kasser med mango og andre af livets fornødenheder.

Her til aften er himlen stjerneklar, og lynene flammer i horisonten hele vejen rundt. Hvordan det så end kan lade sig gøre.

Og livet om bord?

Det er først og fremmest langsomt. En brat landing er det blevet for Explorerholdet efter en uges hastværk hen over de brasilianske landeveje. På en flodrejse kan sjælen indhente kroppens forspring.

Døgnet har fået sine faste rutiner. Tre gange dagligt bliver vi på skift bænket ved langbordet, og kokken serverer ris, spagetti og blandede gryderetter. Ifølge medrejsende, der har taget turen helt fra Belem ved Atlanterhavskysten, smager retterne ens, uanset hvad der er i gryden. Men de mætter.

Resten af døgnet går med at meditere -og få nye venner.

Explorerholdet er adopteret af en skøn brasiliansk familie.

Solnedgangsfotografen og den udstoppede journalist har fleredoblet deres portugisiske ordforråd, hvilket sandt at sige er sket på en billig baggrund.

Og drengekaptajnen snakker bare løs -fra morgen til aften.

Vi er 500 sømil fra Manaus.

Der bliver masser af tid til at snakke.

Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?

Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 188 millioner mennesker?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Brasilien

Klassetrin
7.-10. klasse