Sitemap | Avanceret søgning |

Overmod i urskoven

Rejselivet er fuld af overraskelser. I aftes gik exploratørerne rundt i Santarems dampende varme gader ved Amazonflodens bred i en naiv forestilling om, at de havde tingene under kontrol.

Publiceret 11-03-1999

Santarem, Brasilien torsdag den 11. marts


MORGENSTUND
Explorer mødte denne pige, der gik tur med sin papegøje, før de kørte videre fra Progresso til Santarem.


Efter seks dages kraftanstrengelse henover hullede asfaltveje og gennem pløret mudder i junglen havde de overstået den mest komplicerede del af rejsen - med stort held.

Nu var det bare en formalitet at finde en båd, der kunne tage Explorerbilen med på en herlig flodrejse til junglens hovedby, Manaus. Og alle kilder havde bekræftet, at der garanteret var masser af både - hver dag.

»Lad os nu alligevel ikke tage nogen chancer,« sagde exploratørerne klogt til hinanden på et sprog, som ingen i Santarem forstod. »Vi bestiller en plads med det samme.«

Straks fra morgenstunden tog de ned til selskaberne i havnen. De spurgte hos Unirio, de spurgte hos Marques Pinto, de spurgte hos Recor, de spurgte hos ...

Deres kilder havde sådan set haft ret. Der var masser af både til Manaus og masser af plads til de tre exploratører. Der var bare ingen plads til Explorerbilen.

»Måske i morgen. Måske på lørdag. Måske engang i næste uge. Kom igen senere, så kan vi bedre give besked,« sagde de flinke mennesker i havnen.

Imens havde himlens sluser åbnet sig. Regnen væltede ned over Santarem. Exploratørerne så tomt på hinanden. I deres afmagt huggede de et citat fra deres lands store digter.

»Hvorfor er vores skæbne gået i stå her? Skal vi flygte for regnen og åndsfortærelsen i Danmark for at regne inde og rådne i Santarem, Para, Brasilien?«

Slukørede skrev de to artikler og sendte dem hjem til avisen.

Så fandt de tre hollændere og en dansker med en drøm.

»Den drøm er så smuk, at den skal i avisen,« mente exploratørerne, så det gør den nok en af dagene.

Til sidst tog de ned på en bar på stranden, hvor solen brød gennem skyerne og druknede i floden.

Synet - og det gode brasilianske øl - gjorde eksploratørerne helt filosofiske:

»I Amazonas er det vist en fejl at tro, at man har tingene under kontrol,« nikkede de til hinanden. »Til syvende og sidst er det ikke os, der tager en rejse, men rejsen, der tager os.«

Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?

Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 188 millioner mennesker?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Brasilien

Klassetrin
7.-10. klasse