Sitemap | Avanceret søgning |

Tre timer i motorbåd ind i vildnisset

Vi har fået fornemme gæster i Explorerbilen. Den unge Loike Kalapalo - en af kalapalo-indianernes høvdinge og ansvarlig for stammens kontakt med det moderne samfund - har taget plads på forsædet.

Publiceret 02-03-1999

Rio Xingu, Brasilien, tirsdag den 2. marts

Dagens logbogsfører og fotografen kryber sammen på bagsædet, mens vi hopper henover et vaskebræt af en jordvej og snor os uden om vandhuller så store, at man kunne tage hovedspring i dem.

Loike er ikke meget mere end halvanden meter høj - en stilfærdigt smilende fyr, som gerne vil fortælle om sit folk.

490 individer tæller stammen - fordelt på to landsbyer. Tangaru hedder den, Explorerholdet skal besøge. I øvrigt som de første udenlandske gæster - bortset fra en tysk maler, som opholdt sig en tid hos kalapaloerne sidste år.

»Vi fanger fisk i floderne og dyrker maniok. Og vi kan forsyne os selv med alt, vi behøver -bortset fra lidt fiskeredskaber og sæbe og tændstikker, som vi køber i Kanarana,« fortæller Loike.

Skoven står som et tæppe på begge sider af vejen. Loike udpeger buriti-palmen, hvis fibre kalapaloerne bruger til at lave hængekøjer.

Kæmpeflokke af neongule sommerfugle flakser rundt foran bilen, som nu sejler gennem et pløret stykke med rødbrunt mudder. Vi sender en venlig tanke til de brasilianske lykkesten bag i bilen, som holder de tunge regnskyer på afstand. De kunne på få minutter gøre vejen helt ufremkommelig.

Om lidt slutter vejen definivt ved en lille kontrolpost ved bredden af Xingu-floden. Her må vi de næste to-tre dage overlade bilen i den ensomme vagts varetægt, mens vi fortsætter yderligere tre timer i motorbåd - ind i vildnisset.

Vi medbringer en lille bærbar computer og satellittelefon og krydser fingre for, at vi også kan lade høre fra os i morgen.

Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?

Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 188 millioner mennesker?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere
Emner
Indianere

Stednavne
Brasilien

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse