Sitemap | Avanceret søgning |

Redningsaktion i Rio

»Jamen, alt er knust. Det er ufatteligt, den overhovedet kom hertil.« Toyotas chefmekaniker Villy Kyndesen var rystet, da han så JP Explorers vogn i Rio de Janeiro.

Af JAKOB RUBIN

Publiceret 20-02-1999

Rio de Janeiro


HELTENE PÅ VÆRKSTEDET
Redningsmandskabet fra Danmark sammen med Celso Valdetaro og den ramponerede globetrotter-bil.


Den ellers så stolte kongeblå Landcruiser stod slunken og slukøret og pustede ud efter at være blevet banket gul og blå hver dag i et halvt år.

Den fik så mange tæsk i Afrika og var udsat for rendyrket tortur hen over de patagonske sletter og Bolivias ødemarker.

»I har kørt på stopklodserne. Tusinder af kilometer helt uden affjedring.«

Villy Kyndesen rystede på hovedet. Men han var både villig og kyndig, skulle det vise sig.

Med sig havde han Klaus Hansen og Jim Sidney, Toyotas bedste folk fra hovedkontoret i Middelfart. De var rejst de 10.000 kilometer fra Danmark med kufferterne fulde af reservedele for at bringe Explorervognen op i fulde omdrejninger igen.

Til at løse de elektroniske, telefoniske og satellitære problemer havde Thrane & Thrane sendt eksperten Lars Harding Knudsen, også med taskevis af kabler, hardware, paraboler og nye terminaler.

Der var fem dage til opgaven. Toyota i Rio de Janeiro havde stillet værkstedsplads til rådighed, men det var alligevel en kamp mod uret.

I baggrunden truede det brasilianske karneval med at spolere drømmen om at få Explorerbilen trimmet. Når det begynder, lukker alt.

De fire kørte direkte fra lufthavnen til værkstedet. Jo mere, de pillede ved vognen, jo større var deres overraskelse.

Fjedrene var knækket; støddæmperne ødelagte; dieseltank og beskyttelsesskjold var smadret; der var gået ild i batterierne; højre fordør kunne ikke åbnes, da tagbagagebæreren var sunket; et otte milimeter stålstang til styretøjet var knækket midt over; ophæng til køleskab og træ-dækket over computerkasserne var splintret.

Men det værste opdagede de under vognen. Pladerne, der holder fjedre og støddæmpere, var knækket over på midten og røget af i alle svejsninger.

»Havde I kørt længere, var støddæmperne dukket op inde i bilen,« sagde en seriøs Villy Kyndesen, mens han stak i sin overall.

Med en galnings arbejdsiver gik de fire udsendte eksperter i lag med vognen.

De lokale ansatte gik til gengæld i stå. De havde aldrig set noget lignende. Magen til arbejdsrytme -det var imponerende, men ikke deres bolgade.

»Hallo I der, det må vores chefer ikke se. I springer alle akkorder,« sagde en af dem allerede på førstedagen.

Men de danske mekanikere blev hurtigt til en attraktion. Efter få dage var forholdet mellem dem og deres brasilianske kolleger blevet lige så godt sammensvejset som tagbagagebæreren og toppladerne til den bagerste affjedring.

Og var der et område, de trods kultur og sprogkløft kunne mødes på, var det, når de danske mekanikere gav en fyraftensbajer.

Midt i det hele stod Celso Valdetaro og svedte. Han var kommet på sit livs opgave som skaffer og stik-i-rend-dreng for det manisk arbejdende firkløver.

Det blev hans job at købe dæk, batterier, kabler, burgere, drikkevarer -middagstemperaturen på 41 grader tærer på vædskeressourcerne -skaffe svejseapparat og alle mulige andre fornødenheder i timerne, før karnevallet lukkede byen.

Celso Valdetaro skulle blive deres kammerat. Hans køreture i Rio de Janeiros eksotiske trafik vil de næppe glemme. Kørestilen i den brasilianske badeby er ikke helt som den i Middelfart.

Hans ramponerede Folkevogn gjorde deres mekanikerhjerter ømme.

»Vi laver lige din bil. Den har det temmelig skidt,« sagde de til ham på sidstedagen.

Efter et syn ned i motoren, måtte de opgive.

»Den kan vi ikke lave.«

Til gengæld er JP Explorer-vognen blevet forstærket i alle ender og kanter.

Den er klar til at fortsætte verden rundt fra mandag morgen. Resten af vejen bliver ned ad bakke. Vognen er hævet 12 centimeter bagtil.

Nu kan intet stoppe den.

Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?

Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 188 millioner mennesker?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere
Emner
JP Explorer

Stednavne
Brasilien

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse