Sitemap | Avanceret søgning |

Stjernejagt

Rutinerede læsere af denne spalte vil huske besøget på stjerneobservatoriet La Silla i Chile, der endte med et forsøg på at få et himmellegeme opkaldt efter JP Explorer.

Publiceret 11-02-1999

Parati, Brasilien, d. 10. februar

Der er fremgang i sagen.

Fra European Southern Observatory's hovedkvarter i Tyskland har den danske informationschef Richard West, der var med til at starte La Silla for 30 år siden, indvilget i at hjælpe JP Explorer.

»Det er teoretisk ikke noget problem at få et himmellegeme opkaldt efter jeres projekt,« sagde den venlige mand i går til Explorer-holdet over telefonen.

»Men i praksis kan det være vanskeligere.«

Det vil i korthed sige, at det er muligt, men svært.

Richard West lovede at gå videre med sagen og gav et godt råd:

»Det bedste er at henvende sig til en astronom, der har opserveret en planet eller lignende i et tilpas langt tidsrum. Han vil få ret til at give sin observation et navn og kan måske overtales til at bruge jeres,« sagde informationschef West.

Han vil straks sende Explorer-bilen en liste over danske astronomer, som har opdaget nye himmellegemer.

»Der kan dog nok kun blive tale om en småplanet i solsystemet,« sagde Richard West undskyldende.

Det kan vi nok stille os tilfredse med, mente vi.

Et element i rummet, der i millioner af lysår vil svæve atmosfæren tynd og minde eftertiden om Explorerprojektet, skal man være en slyngel for ikke at blive benovet over.

Også selv om det 'kun' er en småplanet.

Man har vel sin beskedenhed.

Vi kan se frem til afslutningen på det første træk gennem Sydamerika. På en restaurant i det sydlige af Rio de Janeiro stat -i den smukke by Parati, som UNESCO har erklæret for menneskehedens kulturarv - får vi et af vores sidste måltider.

Det blev bestilt helt uden beskedenhed:

Oste-og rejefyldte blæksprutter kogt i kokosmælk med palmeolie.

Vel også en slags exploratørkost.

Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?

Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 188 millioner mennesker?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Brasilien

Klassetrin
7.-10. klasse