Sitemap | Avanceret søgning |

Farvel til civilisationen

JP Explorer har sat kurs mod nogle af Sydamerikas mest øde områder i det sydlige Bolivia. Her er salt en vigtig overlevelseskilde, både som mursten og færdselsåre.

Af JESPER KONGSTAD, SØREN LORENZEN, JAKOB RUBIN og KNUD WILHELMSEN (foto)

Publiceret 16-01-1999

SANTIAGO


UDSKIFTNING PÅ EXPLORER-HOLDET
Jesper Kongstad har overtaget Knud Wilhelmsens plads på holdet.På billedet ses fra venstre, holdkaptajn Jakob Rubin, fotograf (og logbogsskribent) Søren Lorenzen og Explorer-aspirant Jesper Kongstad, der normalt arbejder på Jyllands-Postens Erhverv & Økonomi redaktion i København.


Nu starter det for alvor.

Exploratørholdet er blevet fornyet med vor kulinariske guru Knuds afgang og finanseksperten Jespers tilgang.

I tre uger har vi pløjet os gennem 7200 kilometer af det sydligste Sydamerika. De patagonske sletter, Ildlandets forblæste vidder og Andesbjergenes store gletscherparker ligger bag os -men det gør kontinentets mest civiliserede egne også.

Trods de romantiske navne og alle forestillingerne, de sætter gang i, er Argentina og Chile det sydamerikanske kontinents førerhunde, når man taler om udvikling og noget, der kan sammenlignes med europæisk standard.

Selv helt ude hos verdens sydligste mand på Ildlandets sydspids var vi kun 150 kilometer fra en internet-cafe og endnu mindre fra en antenne, vores mobiltelefon kunne sende fra.

Vel har vi i andre tilfælde været langt væk -fra en dieseltank i mindst to kritiske tilfælde -men nu kommer vi for alvor ud på Don Pedros marker.

1000 kilometer nord for den chilenske hovedstad starter verdens tørreste ørken -der efter sigende får Sahara til at ligne en sandkasse. I Atacama har det ikke regnet nogensinde, er vi blevet fortalt.

Bilen på prøve

Vores mål for de næste uger er Bolivias øde egne i det område, der kaldes Sur-Potosi. Vi besluttede allerede for et år siden, at på netop denne strækning ville vi sætte Explorer-bilens evner på en alvorlig prøve.

Derfor valgte vi ikke at følge den danske ambassade i Bolivias henstillinger om i det mindste at følge jernbanen fra Antofagastas rute.

Sur-Potosi er Bolivias mest øde område. Det er flere gange større end Danmark, der bor kun et par tusind lamahyrder, og det ligger på den store Altiplano højslettes øverste hylde -i 4000 meters højde og derover.

Men skulle vi ikke køre ind ad den nærmest ikke-eksisterende tynde rute, der er markeret med en stiplet rød streg på vores amerikanske militærkort, spurgte vi os selv.

Vi svarede straks "jo" på vores eget skønne spørgsmål.

Kig på kortene

Kortene har ligget i en plastikrulle og rullet rundt i bilen. Nu er de endelig blevet pakket ud.

Antofagasta-toget tager en lidt mere befærdet rute mod nord og svinger hurtigt ind på den største saltsø Salar de Uyuni, som man kører videre på.

Vi valgte den nærmest umarkerede linje helt nede på områdets sydspids. Der skulle ligge en militærpost, hvor man kan overnatte.

Af satellit-kortene fra Pentagon kan man se, at hovedfærdselsårene i dette område er de store saltsøer.

Los Salares -saltsøerne -er et fænomen, der i høj grad hører denne fjerne egn af kloden til.

Saltet er aflejringer på gammel havbund, der under universets rumsteren -når takten slås an med de store dirigent-stave -med tiden er blevet til en af verdens højest beliggende sletter.

Lamadriverne i Sur-Potosi har biindtægter ved at sælge salt. Saltet er også et vigtigt byggemateriale. I områdets "hovedby", Uyuni, regner vi med at overnatte på et hotel, der er bygget af mursten lavet af salt.

Indianerne i området er direkte efterkommere af inkaerne. De blev ikke koloniseret af spanierne, ifølge de historiske fortællinger fordi de købte sig fri med store mængder guld.

Farvel

Vi har nærlæst kortene. Det gibber i den indre exploratør. Fra San Pedro de Atacama styrer vi stik nord mod et pas i knap 5000 meters højde. Derefter forlader vi civilisationen.

Farvel.

Landefakta
Chile
Vidste du, at hovedstaden i Chile hedder Santiago, at landets areal er på 736.900,00 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 16,3 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere