Sitemap | Avanceret søgning |

Sprogforviklinger

Efter fire dage om bord på skibet "Puerto Eden" sammen med flere hundrede får, der var stuvet sammen i en lastbil på dækket, trængte JP Explorers Sydamerika-mandskab til at få vasket tøj, og hvis begrebet gentleman of the press skal have nogen mening, gælder det vel også påklædningen.

Publiceret 13-01-1999

PUERTO MONTT, CHILE, D. 12 JANUAR

Det havde de fuld forståelse for på Hotel Raysan i Puerto Montt; jo de ville gerne vaske fåretøjet. Læg det blot frem på sengen, sagde de. Da de tre sent om aftenen kom tilbage efter endnu en lang arbejdsdag, fik det et tydeligt bevis på, at der stadig er forskel på klasserne her i Chile. Kaptajn Rubins nyvaskede tøj lå på hans seng, og han lignede virkelig en kaptajn igen.

Hos de to andre var bunkerne urørte.

Men da Explorer-holdet efterhånden har vænnet sig til at løse problemerne i den rækkefølge, de opstår, tog de også fat her.

Var der tid til selv at vaske?

Nej!

Var det nødvendigt at købe rent tøj?

Ja!

En fik til opgave at gå ud i Puerto Montt og købe nogle underbukser og et par skjorter. Da hans spansk-kundskaber stadig kun rækker til es un perro -det er en hund -forberedte han sig grundigt ved hjælp af sin ordbog og gik hen i nærmeste herreekviperingsforretning.

Han fik med møje og besvær sammensat sætningen tengo un dolor de muelas, men fornemmede straks, at der var noget galt.

Han prøvede også med puede usted cambiar los cristales.

Det hjalp heller ikke, og han måtte gå med uforrettet sag. Siden fortalte den spansk-knyndige kaptajn Rubin ham, at man ikke skal gå ind i en tøjforretning og sige, at man har ondt i tænderne. Og man skal heller ikke spørge, om de kan udskifte glassene i ens briller.

Måske var det forklaringen på, at projektet ikke lykkedes ...

Landefakta
Chile
Vidste du, at hovedstaden i Chile hedder Santiago, at landets areal er på 736.900,00 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 16,3 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Chile

Klassetrin
7.-10. klasse