Sitemap | Avanceret søgning |

Landene som ikke findes

Vi har passeret den sidste grænse på turen gennem Afrika.

Publiceret 08-12-1998

PIETERMARITZBURG, SYDAFRIKA D. 8 DECEMBER

Det skete - som altid - med hjertet i halset og krydsede fingre.

Hvad enten vi ruller gennem grænseovergang, taler med en toldmyndighed eller kører gennem en af politiets utallige chekpoints er der især ét papir, vi frygter at skulle vise frem.

Vores Internationale Kørecertifikat.

Den lille grå bog, der ud over detaljer om køretøjet fortæller i hvilke lande, Explorer-bilen må nedlægge vejene.

Vi har ellers alt på det tørre. Ikke noget med at have snydt os til et falsk chassisnummer. Og selvfølgelig indrømmer vi gerne, at explorer-bilen er en kraftig karl, der med sine 1775 kilo ligger i samme vægtklasse som en afrikansk hanflodhest.

Næh, vores bekymringer går på, hvad tolderen og politiet vil gøre ved os, når de ser, at vi stadig opererer med fortidens koloniherredømmer.

Hvorfor skulle de dog lukke os ind i Zambia, når landet står opført som Britisk Nordrhodesia på listen over de såkaldte kontraherende stater.

Og kan man bebrejde tolderne ved grænsen mellem Sydafrika og Namibia, at de bliver en smule vrangvillige, når tilladelsen kun dækker Den sydafrikanske Union og mandatterritoriet i Sydvestafrika.

Papiret er ellers helt nyt. Udstedt og underskrevet på motorkontoret den 10. august 1998, lige inden Explorer-bilen tog ud på tur. Men verdenshistorien er åbenbart gået i stå på Motorkontoret i København, siden certifikatet blev indført efter en international konvention af 24. april 1926.

Nu kan vi Afrika-farere ånde lettet op. Men hvad med fremtidens exploratører, der skal igennem lande som Siam, Hollandsk Indien og Unionen af de socialistiske Sovjetrepublikker?

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere
Emner
JP Explorer

Stednavne
Sydafrika

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse