Sitemap | Avanceret søgning |

Otte kilo kongerotte

Vi er plaget af flyvende myrer. Den ormelignende fætter med silketynde vinger, der falder af som konfetti og lægger sig overalt.

Publiceret 04-12-1998

LUSAKA, ZAMBIA, D. 4. DECEMBER

I store, summende sværme svæver de gennem luften og blænder den stakkels chauffør. Som tøsne smadrer de mod bilens forrude, hvor kadaverne forvandles til et mørkt lag fedt - umuligt at fjerne med sprinkler og visker.

Men det er slet ikke det værste.

Her vrimler også med rotter.

Af frygt for de tynde kabler til vores livline - satelitten - jagter den bekymrede holdkaptajn om natten de fede bæster. Og beredt på kamp må man være, hvis der er en velnæret kongerotte på færde. Syv-otte kilo kan de gigantiske gnavere veje og måle godt og vel en halvthundrede centimeter.

Og så er der selvfølgelig slangerne.

Vi har set nogle stykker, de er uhyggelige og lange. Med lidt held er det lykkedes fotografen at køre over halen på àn. Og så er der efter sigende de kolossale kobraslanger, der glider rundt i kloaksystemerne på udkig efter frøer.

Så det kan nok være, vi kigger en ekstra gang, inden vi sætter os til rette på tønden. For vi vil nødig ende som den lidende slangebidte chimpanse, hvis hud og kød faldt langsomt af, så der til sidst ikke var andet end knogler tilbage.

Blodsugere i sengen er dog det værste.

En nat i selskab med grådigt utøj kan give hundredvis af bid overalt på kroppen. I et kort sekund kan man glædes over, at de røde pletter ikke skyldes fatale malariemyggestik. Men tanken om lopper, lus, tæger og fnat gør den ufarlige søde kløe ulidelig og krads.

Landefakta
Zambia
Vidste du, at hovedstaden hedder Lusaka, at arealet er 752.614 km², og at befolkningen er på ca. 10,5 millioner mennesker?

Zambia
Zambia grænser op til Angola, Congo-Kinshasa, Malawi, Mozambique, Namibia, Tanzania og Zimbabwe. Landet er på 752.614 kvadratkilometer, og hovedstaden er Lusaka.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Dyr

Stednavne
Zambia

Klassetrin
7.-10. klasse