Sitemap | Avanceret søgning |

Regn, varme og sved

En helt igennem lummer stemning omklamrer nu Explorer-bilen. Og for retfærdighedens skyld - hverken holdkaptajnen eller fotografen er synderen bag.

Publiceret 30-11-1998

LUSAKA, ZAMBIA, D. 30 NOVEMBER

Det er regntiden.

Som vi kører østpå fra Namibia gennem Botswana og Zimbabwe til Zambia, er tunge og mørke skyer dukket frem på himlen.

Hver dag er mønstret det samme. Henad middagstid stimler skyerne sammen for at blive enige om et fælles brag ud på eftermiddagen.

Luftfugtigheden er så ulidelig høj, at man i teorien kan slukke tørsten ved indånding. Men med 43 grader i skyggen sveder vi så meget, at utallige liter væske alligevel må til for at undgå dehydrering.

Sveden hagler af os.

For fuld styrke åbner hudens porer alle sluser og udsender kaskader af ikke altid lige velduftende væsker. Hårrødderne sopper i hovedbunden, og et koldt bad giver kun lettelse for en kort stund. På intet tidspunkt er man rigtig tør. Altid varm, klam og fugtig.

Kunne man så bare sidde stille i skyggen og indtage litervis af kølige, læskende drikke.

Men nej, tilværelsen er svært anderledes her på Explorer. Vi knokler, så sveden driver - Når det tonstunge udstyr hver nat og morgen skal slæbes ud og ind, når satellitudstyret skal sættes i stilling, og når artiklerne skal produceres.

Faktisk er sved-problemet så slemt, at vi til tider må indstille computerarbejdet. Ikke alene glider de våde fingre hen over tasterne. Fra hoved, arme og hænder står de salte vandmasser i så stride strømme, at de bærbare trues med oversvømmelse.

Så sker det, at vi søger tilflugt i den kølige bil, hvor aircondition-anlægget - trods den lumre stemning - formår at holde heden stangen.

Landefakta
Zambia
Vidste du, at hovedstaden hedder Lusaka, at arealet er 752.614 km², og at befolkningen er på ca. 10,5 millioner mennesker?

Zambia
Zambia grænser op til Angola, Congo-Kinshasa, Malawi, Mozambique, Namibia, Tanzania og Zimbabwe. Landet er på 752.614 kvadratkilometer, og hovedstaden er Lusaka.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Zambia

Klassetrin
7.-10. klasse