Sitemap | Avanceret søgning |

Kompas-problemer

Den er ikke fin med kompasset.

Publiceret 12-11-1998

BEAUFORT WEST, SYDAFRIKA, D. 12 NOVEMBER

Uanset i hvilken retning vi kører, nægter pilen i navigationsapparatet at rokke sig ud af stedet. Og det er ellers nu, vi har mest brug for at vide, hvilken vej vinden blæser. Den tre mand ellers så glimrende orienteringsevne er sat helt ud af drift her på den sydlige halvkugle, hvor solen går den forkerte vej og imod al fornuft står i stik nord ved frokosttid.

Vi diskuterer højlydt, hvordan vi skal få apparatet til at fungere igen. Af tekniske grunde, vi ikke kan komme nærmere ind på her, kræver det, at vi kører bilen en omgang på 360 grader.

Fotografen vil ordne problemet i en rundkørsel, dagens logbogsfører mener vi kan klare det med en enkelt håndbremsevending, medens holdkaptajnen, der for tiden må siges at være den mest fornuftige, stille og roligt vil vende kareten i ét hug.

Kompas eller ej - vi er kørt nordpå gennem vinlandet og har krydset Hottentotbjergene. Dale og skråninger er frodigt dækket med grønne, snorlige vinranker, der står i smuk kontrast til de golde rødbrune bjerge. Nu er det nok ikke cowboyfilm, der er optaget flest af her i Sydafrika. Men det er en stor fejl. De kæmpemæssige klippeformationer ville gøre sig glimrende som kulisser i en vaskeægte western. Også det formiddagssløve landevejscafeteria, hvor vi holder ind for at få morgenmad, minder om noget fra Det vilde Vesten.

Bilen spinder af fryd over igen at være på landevejen. Det meste af dagen kører vi med høj hast i rød grus. En sjælden modkørende indhylder os i mægtige støvskyer. Så mister vi overblikket. Og det er skidt for den er helt galt med kompasset.

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika

Klassetrin
7.-10. klasse