Sitemap | Avanceret søgning |

Klima-ændringer

Det er blevet så moderne at skrive om klimaændringer. Her er endelig noget, vi kan tale med om på JP Explorer.

Publiceret 10-11-1998

Cape Town

Hos os drejer det sig hverken om ozonlaget eller bilens CO2-udslip, som utvivlsomt befinder sig i den politisk ukorrekte ende.

Næh, vi er mere på det psykologiske plan.

Se nu for eksempel i dag, da fotografen var ved at falde over sine egne ben, fordi han insisterede på at skaffe en stol til den eftermiddagsmatte exploratrice.

Straks sprang Eskestad afsted for et millisekund senere at tilføre vores bord en stol nummer tre.

Under etapen i Vestafrika ville den slags medløberi ganske enkelt have været helt utænkeligt, vel nærmest en form for højforræderi i vores mandehørmende miljø.

Men nu er tiderne anderledes. Vi mandlige exploratører - herunder dagens logbogsfører - har skam fået pli. Måske mest fotografen. Altsammen bare fordi, der nu er en kvinde med ombord.

Exploratricen har - uden at sige det med ord - påført de mandlige exploratører en form for selvcensur, som ellers ligger os ganske fjern.

Fotografen er under normale omstændigheder en ganske underholdende mand, der kan mange sjove ord - måske ikke alle lige passende til avisens spalter.

Nu taler han nærmest som et folkeoplysningskursus og holder med dybe panderynker lange foredrag om digitalteknologiens fortræffeligheder.

Det står også os mænd klart - selv om exploratricen ikke har sagt det direkte - at denne etape ikke må blive farlig. Så der er nok nogle opgaver, vi ikke lige har fortalt hende hele sandheden om - endnu, altså.

Samtidig bekommer det heller ikke exploratricen vel, at man her på egnen kører i den forkerte side af vejen.

Igen: Hun siger ikke noget, men det ligger ligesom i luften, at afrikanerne egentlig helst burde holde sig til højre side af kørebanen.

Man skal imidlertid ikke ligge under for fordomme.

Går alt vel - og det gør det som bekendt ikke altid i Afrika - så siger vi onsdag morgen farvel til Cape Town og sætter kursen mod nord.

Tilbage mod det, vi tillader os at kalde det rigtige Afrika.

Hvor exploratører og exploratricer måles på det de kan, og ikke det andre tror de kan - eller ikke kan.

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika

Klassetrin
7.-10. klasse