Sitemap | Avanceret søgning |

Flodblindhed

Flodblindhed? Sagde hun flodblindhed?, tænkte logbogsføreren og rystede opgivende på hovedet. Nu var dagen ellers lige begyndt så godt.

Publiceret 19-10-1998

Akosombo den 19. oktober 1998

»Ja, flodblindhed kommer fra nogle små fluer. De opholder sig ved vand og efterlader en infektion, så du langsomt bliver blind,« uddybede Joyce Bamfu.

Hun var JP Explorers fører på vejen til Akosombo i det østlige Ghana, hvor der er masser af vand. Og ikke så snart havde Joyce udtalt ordene, før jeg fornemmede, at mit syn begyndte at blive lidt sløret.

Selvfølgelig skulle en ny tropisk sygdom bringes på bane netop i dag. Som om jeg - en rødhåret Afrika-debutant med mere end begyndende sygdomsforskrækkelse - ikke havde nok at spekulere på i forvejen.

Det hele begyndte på Statens Seruminstitut før vores afrejse. Her lagde jeg krop til fem vaccinationer og blev advaret om at være på vagt i troperne.

Pas på med sår, pas på med insektstik, pas på malaria, pas på dengue feber, pas på hvad du drikker, pas på hvad du spiser.

»Og pas iøvrigt på bivirkninger fra dine malaria-piller. De kan give depressioner. Og god tur - for resten.«

Få dage senere var jeg mere end halvvejs overbevist om, at jeg var godt på vej ind i en dyb depression, da jeg helt umotiveret fik en klump i halsen af at se »Forrest Gump.«

Efter tre dage som exploratør i Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, var jeg mindre deprimeret, men til gengæld sikker på, at et malaria-anfald var lige på trapperne. Jeg følte mig så underligt varmt, syntes jeg.

Men så var det, exploratør Thomsen stilfærdigt antydede, at det muligvis kunne hænge sammen med, at der var omkring 40 grader varmt i byen.

Jeg kunne godt se, at han havde fat i noget der.

Så jeg koncenterede mig istedet om mine nøje inspektioner af erhvervede myggestik og insektbid og eventuelle infektioner.

Helt slemt blev det, da vores udmærkede fotograf rent faktisk fik en infektion i albuen. Mens fotografen roligt gik igang med selvbehandling med antibiotika, gik jeg igang med at undersøge mine albuer.

Samme fotograf har været så venlig at låne mig en bog fra vores kørende bibliotek. Den hedder »Where there is no doctor« og handler om nogle af de mildt sagt foruroligende sygdomme, der lurer hernede.

Jeg rører ikke den bog.

Jeg har besluttet mig for ikke at øge mit kendskab til Guinea-orme, snegle og forgiftninger.

I dag ankom vi så til Akosombo. Rygtet vil vide, at vi nu er meget tæt på nøglerne til Christiansborg.

Fortsættelse følger i logbogen - hvis vi ikke er blevet flodblinde inden.

Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ghana

Klassetrin
7.-10. klasse