Sitemap | Avanceret søgning |

Aircondition og Joe Cocker

Som daglig fører af en Lada Samara fra begyndelsen af 80'erne, hvis eneste blot tilnærmelsesvis eksotiske tilsnit er instruktionsbogens startprocedure for temperaturer under 25 graders frost, imødeså logbogsførereren overtagelsen af JP-Explorers firehjulstrækker med nogen forventning.

Publiceret 18-10-1998

Accra den 18. oktober 1998

Og hvad er så, efter 14 dages afprøvning, det allerbedste - fraset, selvfølgelig, at det ikke er en Lada?

Er det firehjulstrækket, differentialespærret eller reduktionsgearet?

Nej.

Er det CD-spilleren, der giver os lejlighed til igen og igen at høre Joe Cockers fejlfortolkning af den gamle klassiker »Summer in the City?«

Næh.

Det vi overhovedet ikke kan undvære - det bedste ved det hele - er vores aircondition! Og det første vi spørger om, når vi ankommer til et hotel er... om der er aircondition.

Det er jo ikke, fordi vi ikke kan leve med forhold som i den lille burkinske by, Po. Et par gange kan man vel acceptere at deles om to solenergisk opvarmede værelser uden håndklæder, men med uhindret adgang til kakkelakker, myg og synet af en snurrende flypropel i loftet.

Som iøvrigt gik ud med resten af elektriciteten klokken tre om natten, hvilket var fire timer før vi blev præsenteret for en regning på 70 kroner. Der inkluderede syv øl, en cola og myggespray ad libitum.

Nu er lommefilosofi jo som bekendt letkøbt. Men vi er vist privilegerede i forhold til de lande, vi har besøgt de seneste 14 dage.

Vi mener, det er jo relativt let for os at ryste på hovedet af den ghanesiske model for en »car-pool,« som i al sin enkelthed går ud på at udnytte ethvert motoriseret transportmiddel langt ud over den sikkerhedsmæssigt forsvarlige kapacitet.

Vi kan jo sagtens trække på smilebåndet over nogen, som synes at mene, at vi ser dumme nok ud til at købe ti plasticbøjler - varierende fra pink til lysegrøn - ved en vejspærring uden for Accra.

Og vi kan blive lettere irriterede på folk i landsbyerne, når de udnytter enhver chance til at nævne, at de lige står og mangler en cykel eller et kamera.

Eller som popgruppen TV2Os ironiker Steffen Brandt synger på vores dyre CD-afspiller:

»Jeg sidder her og roder med min sidste million - den er netop lige feset ind på min konto her i Schweiz. Det er ellers svært at lave business, man tjener stort set ingenting. Jeg er skilt og gift for tredje gang og har en elskerinde konkurrenterne kan li'. Men der er så meget jantelov, misundelse og had. Det er hårdt at være styrtende rig...«

Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ghana

Klassetrin
7.-10. klasse