Sitemap | Avanceret søgning |

Ikke noget at skilte med

Jeg savner skiltet »do not disturb« på mit hotelværelse.

Publiceret 15-10-1998

CAPE COAST, GHANA, TORSDAG D. 15. OKTOBER

Jeg ville have sat det fast på dørhåndtaget for at undgå forstyrrelser, mens jeg fører dagen ajour i logbogen til lyden af Atlanterhavets bølger.

De rammer kysten ikke mere end et par hundrede meter herfra. Vi er nået til Cape Coast efter en tur gennem det sydlige Ghana, og hvis der iøvrigt er noget vi ikke har savnet på turen gennem byer som Kumasi og Obuasi - så er det skilte.

Skiltene hernede er meget tæt på at være en kunstart af den slags, vi hjemme i Danmark griner af på lige fod med malerier af grædende børn.

Indtil den dag en kendt person med for mange penge eller for meget tid - eller begge dele - betaler en formue for det første stykke.

Hvorefter det bliver »kult.«

Explorateur Thomsen fik øje på det første ghanesiske skilt med kult-potentiale. Det var i udkanten af Kumasi, hvor sønderslidte boder står væg mod væg - så de hver især i det mindste tjener det formål, at nabo-boden ikke braser sammen.

Forretningen kaldte sig på et storladent skilt »Blood of Jesus« - og hvis nogen mod forventning skulle være i tvivl, så blev der fra boden solgt brugte kummefrysere.

Religion af den ene, anden eller helt syvende trosretning fylder kolossalt meget i det sydlige Ghana. Og Gud eller Jesus bliver tydeligvis betragtet som udmærkede protektorer for enhver forretning.

»Jesus is alive Cosmetic Products,« »Trust in God enterprises,« »God is my provider« og »Christ Believers Refrigerator and Electronics« var bare nogle af de forretningsnavne, fotografen og føreren af logbogen noterede sig på en gåtur i Obuasi.

Et enkelt skilt viste sig ligefrem at være betegnelsen for en kæde. Vi så skiltet »Try Jesus« over to boder, der dog, så vidt vi kunne se, kun var fælles om ikke at have nogle varer.

Måske var det derfor, skiltet forslog »Try Jesus?«

Skiltene har det i det hele taget med at love en anelse mere, end indehaverne ret beset kan holde.

»Bob-Rock Electronic Center« er således ikke betegnelsen for det vestlige Afrikas største TV- og Radioforhandler. Det viste sig derimod at være en dårlig undskyldning for en bod med et varelager bestående af fire kasettebånd og en transistorradio af den slags mine forældre i 70' erne havde stående i køkkenet udfra den fejlagtige opfattelse, at den var moderne.

Men et enkelt skilt ramte dog lige i plet. Her bestod varelageret - efter hvad vi kunne konstatere i forbifarten - af fire svært definerbare konservesdåser. På skiltet over forretningen stod:

»The End Enterprises.«

Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere
Emner
Dagligliv

Stednavne
Ghana

Klassetrin
7.-10. klasse