Sitemap | Avanceret søgning |

Minder om en ged

Her er stille nu. Klokken er ved at være mange, og den eneste lyd, ud over min vejrtrækning, er den sagte summen fra hotelværelsets air-condition.

Publiceret 14-10-1998

OBUASI, GHANA, ONSDAG D. 14. OKTOBER

Efter elleve timers larmende ujævn kørsel er roen som en længe savnet ven, der kommer på besøg, og tiden er inde til igen at gøre status i logbogen over en dag i explorer-legionen.

Hvad statistikkere forgæves har forsøgt at overbevise mig om i årevis, skete i dag helt uden deres hjælp.

Jeg er således ikke længere i tvivl om, at det er væsentligt mere sikkert at flyve end at køre i bil. Over ti timer på »vejene« fra Wa i nord til guldgraver-byen Obuasi i syd, kunne overbevise hvem som helst.

Selv svær turbulens kan ikke konkurrere med de rystelser, vi har været udsat for i dag.

Vi har holdt en gennemsnitsfart på under halvtreds kilometer i timen, og køreturen har formet sig som et bizart slalomløb mellem huller på størrelse med en middelstor dansk grillbar. Som fotografen valgte at udtrykke det.

Og hver gang vi troede, at nu kunne det ikke blive værre, blev det.

Vi passerede først en bus og så en taxa i vejkanten. De lå forladte med ruderne smadret og hjulene i vejret som i en tavs appel om øget trafiksikkerhed. Og en lydløs påmindelse om manglen på samme.

Det talte vi en del om, for noget skal tiden i samme kabine jo gå med. Men emnet »trafiksikkerhed i Ghana« kan nu engang ikke bære en diskussion i ti timer, så vi vendte hurtigt tilbage til explorateur Thomsen og explorateur Ingemanns yndlingsemne.

Egentlig kunne vi jo tale om så mange ting. Vi kunne tale om dengang i 1963, da exploratuer Ingemann i fuldkommen ædru tilstand tog revanche for barndommens mobning ved - sammen med Hannah - at blive Københavnsmester i latinamerikansk dans i Oddfellow-palæet.

Eller vi kunne tale om dengang, explorateur Thomsen i alt andet end ædru tilstand vandt diskokonkurrencen på Skanderborghus med en partner, hvis navn er skrevet i glemmebogen.

Men nej.

Vi skal selvfølgelig tale om det hormonelt berusede gedekid (af hankøn), der under vores besøg hos de gæstfrie medicinstuderende i Tumu udviklede en hed kærlighedsaffære - af overordentlig fysisk karakter - med mit højre skinneben.

Mine med-explorateurer benytter enhver lejlighed til at komme ind på emnet. Og det er ikke svært, når de ghanesiske husdyr af en eller anden grund altid opholder sig midt på de veje, hvor vi skal køre.

Jeg ville i skrivende stund - alene ud fra hukommelsen - være i stand til at udgive et leksikon i ti bind fyldt med platte vittigheder om geder.

Den eneste trøst er, at køreturen har bragt os ti timer tættere på løsningen af vores mission. Vi har ganske vist ikke hørt noget nyt, men har ikke opgivet vores jagt på nøglerne til Christiansborg.

Fortsættelse følger i logbogen.

Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ghana

Klassetrin
7.-10. klasse