Sitemap | Avanceret søgning |

Informationssvigt

Den første mistanke om, at JP's Explorerhold er kraftigt underernæret i forhold til det gennemsnitlige europæiske forbrug af information og underholdning, fik dagens fører af logbogen på hotellet i Ouagadougou.

Publiceret 12-10-1998

WA, GHANA, MANDAG D. 12. OKTOBER

Efter fem dages formålsløs zappen mellem de to tilgængelige tv-kanaler - en algiersk samt en ukendt fransk lånekanal - bør man være forberedt på lidt af hvert. Alligevel var det en foruroligende oplevelse pludselig at føle sig volsomt opstemt over udsigten til at følge en håndboldkamp mellem Algeriet og Kuwait.

Eftersom Algeriet førte 14-4, var der end ikke tvivl om resultatet. Men tv-underholdningen havde indtil da været ikke eskisterende, og håndbold er jo ret beset en dansk sport.

Siden det sindsoprivende sportsdrama er vi blevet rystet godt og grundigt sammen i Explorer-bilen. Det er helt umuligt at blive andet på »vejene« fra Ouagadougou til Po til Tumu og til Wa, hvor vi er nu.

Og ligeså umuligt har det været at følge med i, hvad der er sket i resten af verden.

Min oprindelige mistanke fra hotellet i Ouagadouogou blev således til vished på en træbænk i den nordghanesiske by Tumu. Her sad vi på et par gæstfrie danske medicinstuderendes invitation og drak den lokale bryg, pito, af vores kalabasser. Mens gæret rumlede i vores maver, og den høje alkoholprocent gjorde, hvad høje alkoholprocenter nu gør, blev vores aktuelle ignorance udstillet.

En af byens vigtige sønner var kommet for at fortælle os noget om den lokale overtro, men begyndte med henslængt at nævne, at Fidel Castro var død.

Her sad vi - udsendt af et landsdækkende nyhedsmedie for at genopdage verden - og så var det lykkedes os ikke at opdage, at en af verdens mest kendte lederskikkelser er død.

Eller er han?

For sandheden er, at vi - over et døgn senere og i skrivende stund - endnu ikke har fået nyheden endeligt bekræftet. Vel, vi kunne ringe hjem på satellit-telefonen, men det er for det første så rasende dyrt. Og det er vel heller ikke lige et spørgsmål, en journalist stiller med stolthed i stemmen:

»Hva øhh, ham Castro - fra Cuba du ved - er han død?« kan man ikke jo bare sådan slynge ud et døgn - eller måske to? - efter han angiveligt skulle være kommet af dage.

I stedet har vi valgt at aflede opmærksomheden.

Vi er nu - officielt - mænd på en mission. Vi vil løse en gåde - rette op på uret og ændre historien.

Mindre kan muligvis også gøre det. Vi sætter lige så stille kursen mod Guldkysten - og her vil vi findene nøglerne til Christianborg, der blev neglet fra danskerne i 1693!

Uddybning følger i logbogen.

Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ghana

Klassetrin
7.-10. klasse