Sitemap | Avanceret søgning |

Væske- og sandstige operatør

Der findes folk, som mener, at det er godt at have et hierarki. Det er som regel dem, der befinder sig i toppen af det.

Publiceret 09-10-1998

OUAGADOUGOU, BURKINA FASO, FREDAG D. 9. OKTOBER

Ved et ublodigt kup og med dommerstemmerne 2-1 synes det nu vedtaget, at dagens fører af logbogen er placeret nederst i hierarkiet på JP Explorers ekspedition i Vestafrika.

Vi befinder os stadig ved verdens ende, som ifølge Anders And bladene ligger i Ouagadougou. Og jeg burde have vidst, at kampen for en agtværdig plads i hierarkiet var tabt på forhånd.

Jeg mener - det tæller ikke så meget, at man i sin ungdom har tilbragt indtil flere uger i Finderup øvelsesterræn, når ens med-explorateurer har berejst alverdens krigsskuepladser. Den ene er i tilgift veteran med over 30 Explorer-dage i bagagen. Og den anden? Det er såmænd bare ham, der har udtænkt hele projektet.

Jo, jeg har forstået at tage til takke med min plads i hierarkiet. Ved jorden at blive, det tjener dig bedst.

I begyndelsen lød min tildelte titel ellers meget lovende. »Væske- og sandstige operatør«, kaldte de mig.

Nå ja, det kunne vel have været værre, tænkte jeg, før sandheden gik op for mig. Væskeoperatøren er ansvarlig for at fylde diesel fra vores jerrycans i tanken på vores højt besungne firehjulstrækker.

Og når man har en bil med ekstraudstyr for flere hundredetusinde kroner, så finder jeg - som væskeoperatør - det forstemmende, at tragten til påfyldning af brændstof er i så ringe en forfatning.

Så nu er alt mit tøj af mærket »Diesel,« og jeg tør slet ikke tænke på, hvad det indebærer at være sandstigeoperatør.

Til gengæld er vores firehjulstrækker igen 100 procent driftsklar. Det lokale Toyota-værksted har skiftet forruden, som explorateuerne Ullerup og Ingemann tabte et reservedæk ned på. Og begrebet »ørkenspredning« fik helt ny betydning, da vi tømte vognen for sand.

Vi er kørende igen.

I dag har vi haft vores venlige lokale tolk med på den først rigtige tur bag eget Explorer-rat i Ouagadougous gader. Tolken er i øvrigt meget opsat på at finde nogle kvinder til os, og han lader sig ikke påvirke af vores ihærdige forklaringer om, at sådan nogle har vi altså derhjemme.

Han fortæller os i stedet, hvad burkinske mænd siger, hvis de bliver fanget i utroskab, og deres kvinder i vrede smadrer en krukke med vand på deres hoveder.

De siger: »Tja, så fik vi også et bad i dag.«

Landefakta
Burkina Faso
Vidste du, at hovedstaden hedder Ouagadougou (udtales wah-gah-doo-goo), at landets areal er 274.000 km², og at befolkningen er på mere end 15,7 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Burkina Faso

Klassetrin
7.-10. klasse