Sitemap | Avanceret søgning |

Om myg og trafiksikkerhed

Efter tre dages febrilsk kamp mod overmagten i Ouagadougou er dagens fører af JP Explorers logbog rede til at stemple enhver, der hævder, at en myg bare er en myg, som uvederhæftig.

Publiceret 08-10-1998

OUAGADOUGOU, BURKINA FASO, TORSDAG D. 8. OKTOBER

For ganske få dage siden ville jeg ellers selv - om nødvendigt - have forfægtet synspunktet med glødende engagement. Men det var før vi landede i hovedstaden, som i Anders And-bladene altid er placeret ved verdens ende.

Der er formentlig ikke videnskabeligt belæg for det, men jeg vil påstå, at myggene her i Ouagadougou er anderledes. Anderledes på en uhyggelig måde...

De er snu.

Og ihvertfald kan ingen rokke ved min overbevisning om, at myg i Ouagadougou betragter en rødhåret dansker som noget af en eksotisk delikatesse. Hvilket jeg om nødvendigt kunne føre flere synlige beviser på.

Men det værste er, at myggene her i Ouagadougou demonstrerer nogle evner, som jeg ærlig talt ikke mener, myg bør have.

Jeg kan ganske enkelt ikke finde nogen logisk forklaring på, hvordan man kan undersøge sit hotelværelse minutiøst i to timer i alle kringelkroge uden at se så meget som antydningen af et insekt med ret til at stikke.

For to minutter senere - når lyset er slukket - at opleve sig selv rive lagenet af, kaste sig ud af sengen vildt baskende med armene for at blive af med en af verdens mest skræmmende lyde: den højtonede summen af en myg, der har set sig varm på dine røde blodlegemer.

Hvordan gør de?

Jeg ved det ikke.

Jeg kan ikke forstå det. Efter bare fire dage har jeg det sådan, at jeg føler mig overbevist om, at myggene kan høre mine skridt, når jeg nærmer mig værelset. Jeg forestiller mig, hvordan de flyver hen til deres i forvejen aftalte og nøje udvalgte kamouflage-steder, hvor de falder i med omgivelserne. Og afventer mørket med tålmodigheden, der kun kendetegner den, som er sikker på succes.

Jeg bilder mig ind, at jeg næsten kan høre dem kommunikere, når lyset er slukket:

»Nu sover fjolset. Standardformation. God jagt.«

Men okay, myggene er alligevel det rene vand i forhold til trafikken i Ouagadougou, hvor vi snart tager hul på vores femte dag.

I Ouagadougou behøver en repræsentant for Rådet for større Færdselssikkerhed ikke give sig tid til til at dø af myggestik - malaria er iøvrigt ikke noget at spøge med - han kan bare køre en tur og få et slagtilfælde.

Men det vender vi tilbage til.

Landefakta
Burkina Faso
Vidste du, at hovedstaden hedder Ouagadougou (udtales wah-gah-doo-goo), at landets areal er 274.000 km², og at befolkningen er på mere end 15,7 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere
Emner
Dyr

Stednavne
Burkina Faso

Klassetrin
7.-10. klasse