Sitemap | Avanceret søgning |

Farvel og tak

Exploreren er nået til Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, hvor kaptajn Ullerup med lige dele vemod og lettelse vil overdrage stafetten til to friske exploratører, Thomsen og Thye-Petersen.

Publiceret 06-10-1998

OUAGADOUGOU, BURKINA FASO, TIRSDAG D. 6. OKTOBER

Afrikanerne må derimod forsøge at overleve fotograf Ingemann i endnu nogle uger. Med imponerende vovemod og iderigdom har han ført Exploreren omtrent helskindet gennem Sahara og Vestafrika.

Han har bjærget bilen fri af både sand og mudder, været en permanent trussel mod øgler, kameler og frugtboder, og senest har han modtaget en udmærkelse for flere hundrede kilometers blindekørsel med en splintret forrude.

Det har været en Magical Mystery Tour gennem ukendt territorium til steder, vi ikke drømte om eksisterede. Afrika vil blive savnet, og vi har besluttet at stifte en ny forening, Exploratørernes Klub.

Vores eneste beklagelse er, at Exploreren ikke kunne standse ved alle de gode historier, og at det ikke lykkedes at finde ret mange saftige afrikanske vittigheder. I syv lande har vi efterlyst lokale jokes, men svarene har været skuffende.

Først i den afslappede provinsby, Bobo-Dioulasso i Burkina Faso, møder vi endelig en morsom mand. Han fortæller, at burkinere og maliere stort set ikke laver andet end at gøre grin med hinanden. Og med deres andre naboer og med de hvide.

De fleste af hans vittigheder ville næppe vinde ved offentliggørelse, men vi vover det ene øje med et par af de mindst chauvenistiske.

For eksempel: hvorfor har hvide kvinder så små bryster og så store brystvorter? Svar: fordi den hvide mand har så små hænder og er så stor i kæften.

Eller hvorfor skal man altid huske at sigte ti centimeter over hovedet på en mand fra det rige Elfenbenskysten? Svar: for at være sikker på at ramme hans storhedsvanvid.

Kaptajn Ullerup vil nu rejse hjem for at gennemgå bunken med sponsortilbud til Paris-Dakar og andre af verdens spændende rally-løb og samtidig overveje tilbuddet fra herremoderådet om at kreere næste års turban-kollektion.

Hvis det ikke var for patetisk, ville det være på sin plads at kalde bilen for Ingemanden. Men da den i dag er blevet genforenet med Explorer-projektets far, skal den hedde Thomsen.

Landefakta
Burkina Faso
Vidste du, at hovedstaden hedder Ouagadougou (udtales wah-gah-doo-goo), at landets areal er 274.000 km², og at befolkningen er på mere end 15,7 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere