Sitemap | Avanceret søgning |

Ny asfalt og utæt myggenet

En horde ivrige souveniersælgere forsvinder i bakspejlet, og TV2s Steffen Brandt leverer inspirationen i højtalerne, og da vi lægger Bamako bag os.

Publiceret 04-10-1998

BOBO-DIOULASSO, BURKINA FASO, SØNDG D 4. OKTOBER

»Jeg skriver og jeg skriver for at få det hele med. Historien begynder ude i mørket et sted,« synger han, mens vi på en af Malis få asfaltveje bombarderes med nye indtryk fra afrikanske landsbyer og deres runde, lerklinede hytter med spidse stråtag.

De ranke og farvestrålende kvinder bærer brænde og varer på hovedet, mændene er på vej ud i bushen med jagtrifler over skulderen, og ved vejsiden sælger børn ristede majs og plastikposer med drikkevand. Alle tygger på tykke pinde, den foretrukne tandbørste i Mali.

Landskabet er grønt og frodigt her i regntiden. Alligevel begrænser landbruget sig til spredte marker med majs og bomuld. Malis befolkning er ikke i stand til at brødføde sig selv. Her er måske brug for eventyrere af samme støbning som Karen Blixen. Folk, som tør at tage en udfordring, som har råd til en traktor og en effektiv myggebalsam.

Vi er på vej til Burkina Faso, der i kolonitiden hed Øvre Volta. De sidste 50 km før grænsen til Burkina holder asfalten op, og en hullet jordvej sætter Explorerens nysvejsede tagbagagebærer på endnu en hård prøve.

Det er utroligt, hvor meget en nyasfalteret vej kan ændre indtrykket af et land. Asfalten begynder igen efter den sidste maliske tolder, og det føles som at køre fra stenalderen tilbage til civilisationen, selv om hytterne ligner hinanden.

Også det første pas- og toldstedet efter grænsen er langt mere velordnet end de primitive skure, som stilles til rådighed for Malis grådige toldere.

Klokken er præcis 17.30, da papirarbejdet er overstået uden krav om gaver. En burkinske betjent beder os i stedet om at stå ret, mens flaget hejses ned for natten og grænsen lukkes.

Vi fryser. Temperaturen er raslet ned til 27 grader, og da bilen når frem til byen Bobo-Dioulasso, sætter et voldsomt tropisk uvejr ind. Heldigvis er vi nået i ly på et hotel med store myggenet omkring sengene. Desværre slutter de ikke tæt. Men det ved vi ikke endnu. Under en parasol på en restaurant nyder vi indtrykkene fra det syvende afrikanske land på vores opdagelsesrejse. Vi spiser flamberede bananer og varme pandekager med is.

Vi ser ingen flodheste, men hører om en forunderlig historie med hellige fisk med øreringe. I dag kalder vi den Karpen.

Landefakta
Burkina Faso
Vidste du, at hovedstaden hedder Ouagadougou (udtales wah-gah-doo-goo), at landets areal er 274.000 km², og at befolkningen er på mere end 15,7 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere