Sitemap | Avanceret søgning |

Internet og racisme

Rejsen i Afrika har nu varet en måned. Den har bragt Exploreren 7000 km ud på Afrikas interessante vejnet, og vi har gjort een slående opdagelse. Manglen på racisme overfor hvide i verdens fattigste lande.

Publiceret 02-10-1998

BAMAKO, MALI FREDAG D. 2. OKTOBER

Overalt er gæstfriheden næsten overstrømmende. Den hvide mand, der engang udpinte Afrika som slavehandlere og koloniherrer, og hvis utallige NGO'er og udviklingsledere er vendt tilbage som en hvid overklasse, er stadig velkommen.

»Det kunne I godt lære lidt af i Europa,« siger en flink betjent i Bamako, da vi roser maliernes gæstfrihed. Ligesom resten af Afrika kender befolkningen i Mali historien om, hvordan den 20-årige nigerianske pige, Semira Adamou, fornylig blev dræbt, da hun med magt blev udvist af belgisk politi.

Det er racisme i den reneste form, hedder det i en leder i avisen L'Independant. Skribenten undrer sig over, at europæere, der permanent slår afrikanerne i hovedet med krav om demokrati og menneskerettigheder, kan opføre sig så brutalt over afrikanere i Europa på tærsklen til årtusindskiftet.

Fattigdommen er let at få øje på i Mali. I landsbyerne har børnene underlige buler på maven af fejlernæring, og i hovedstaden Bamako lever andre børn som tiggere på gaden.

Alligevel har malierne let til smil, og det er et behageligt folk at være sammen med. Vi undrer os igen over det paradoks, at begrebet gæstfrihed synes at være omvendt proportionalt med rigdom.

På jagt i Bamako efter en Pizza hottentot Hut hjemsøges vi igen af en ide, vi første gang fik i ørkenen, og som blev forstærket, da vores indbyggede maveur brølede om kap med de sultne løver langt ude i bushen.

Internettet burde kunne bruges til at transportere varer. Komprimeret og sammenpakket i mikrobytes på samme måde, som fotografen pakker sine billeder i små datapakker og sender dem af sted via telefonen.

Det ville man kunne kalde fremskridt, nu da skaden er sket, og globaliseringen har skabt samme materielle behov kloden over, og da der ikke er udsigt til, at vejene i Afrika bliver fremkommellige på denne side af år 3000.

Forestil dig den dag, en genial opfinder opdager, hvordan man kan kurere de syge i en isoleret afrikansk landsby over internettet. Ikke kun lægeekspertisen, også pillerne kommer ud af maskinen i komprimeret form. Eller den dag, internettet er i stand til at transportere en god flaske rødvin, gerne en Bandol 1989, helt herned.

Undskyld læser, det er vel bare malariafeberen, der begynder at melde sig. Men i dag kalder vi bilen for Chip.

Landefakta
Mali
Vidste du, at hovedstaden i Mali hedder Bamako, at landets areal er på 1,24 millioner kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 11,3 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Mali

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse