Sitemap | Avanceret søgning |

Maveplasker i ørkenen

Vi føler os som de uheldige helte i en rædselsfilm af Steven Spielberg.

Publiceret 01-10-1998

Mali, 30. september 1998

Først minder lyden om bølgernes brusen, men havet ligger tusind kilometer borte. Så vokser larmen til en truende summen, indtil det nådesløse angreb sætter ind kort efter solnedgang.

En kæmpesværm med millioner af een centimeter lange, tægelignende insekter dykker ned over vores hoveder og vores bål. En del havner i vores middagsmad, som igen består af kikærter, brune bønner og linser i en stærk tomatsovs. Bæstene har en besk smag, så vi fortsætter slankekuren og søger i sikkerhed i bilen. Uden aftenkaffe.

Vi er langt om længe nået til Mali. Uden at møde de frygtede biltyve fra tuareg-folket. De eneste modkørende på en flere hundrede kilometer lang strækning fra Mauretanien til Mali var tre lastbiler og et par æselkærrer.

Derimod nåede vi aldrig til Nema. Godt 900 km ude af den ene af Mauretaniens to såkaldt asfalterede hovedveje, hvor Exploreren bumpede i drabelige sik-sak eller svømmede over flodlejer, drejede vi til højre i byen Timbedgha mod Nara i Mali.

Det var en genvej, og vejen skulle være OK, bekræftede den sidste mauretanske tolder med et af de tungeknips, der i Mauretanien betyder det samme som ja eller OK. Desuden var der intet alternativ. Vejen fra Nema til Mali var forsvundet i vand.

Hovedvejen var måske OK for traktorer. Fem km ude af det, der viste sig at være et gammeldags hjulspor, sad vores fine højbenede Explorer-bil fast for første gang. Pludseligt hang den uhjælpeligt fast på maven.

Her hjalp hverken ørkendæk, reduktionsgear, centerdifferentiale eller differentialespærre, som ellers tilsammen skulle kunne hive enhver bil op ad et mudderhul. Sandstigerne var heller ikke meget bevendt. Det eneste effektive middel mod en mavelanding i sandet var halvanden times arbejde med skovlen.

Vi har forladt Saharas sandbanker og har fundet Afrikas savanne i det frodige Sahel-bælte på kanten af ørkenen. Her græsser æsler, køer, kameler og heste, og her er mange farver at kigge på for fugleinteresserede.

Efter endnu et blodigt slag mod insekterne har vi nu sat kurs mod Bamako, hvor vi håber at finde et hotel med et brusebad og et effektivt myggenet eller en DDT-sprøjte. Og mens insekterne stadig banker mod bilruderne som et haglvejr for at komme ind til deres skræmte bytte, har vi sat Lenny Kravitz på CD'en.

»I want to get away, and I wanna fly it away, yeah, yeah, yeah.«

I dag kalder vi bilen for Alien.


Den første by i Mali
Foto: Carsten Ingemann

Landefakta
Mali
Vidste du, at hovedstaden i Mali hedder Bamako, at landets areal er på 1,24 millioner kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 11,3 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Mali

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse