Sitemap | Avanceret søgning |

Regntid i Sahara

Dødeligheden for kameler, æsler og kreaturer er stærkt stigende på den ene af Mauretaniens to hovedveje.

Publiceret 28-09-1998

Mauretanien, søndag d. 27. september

Vi har sat kurs stik øst ud af Håbets Vej mod Nema, hvorfra vi efter planen drejer sydpå mod Bamako.

Turen fra Nouakchott går gennem et grønt bælte i det sydlige Sahara, hvor hundredevis af dyr græsser, mens nomaderne drikker te under deres pyramideformede telte.

Bæltet er grønt i fire måneder om året i regntiden. Den er vi midt i nu. Det har regnet meget, og vi begynder at forstå, hvad der menes med udtrykket, at vejene er skyllet væk. Lige nu sidder vi på en asfaltvej, der er så ødelagt, at de få bilister har fundet alternative ruter i sandet ved siden af. De er til gengæld oversvømmede.

Rabatten er dekoreret med døde dyr, som ingen gider at flytte. Alligevel er her forbavsende få gribbe.

For nu at blive ved vores yndlingstema, kameler, har en læser i Nuuk undret sig over, at vi skriver så meget om kameler, når der kun er fotos af dromedarer i avisen.

Vi kan til orientering oplyse, at kameler kan have en eller to pukler. Den en-puklede Dromedarius er den, der bor i Sahara. Den to-puklede hedder Camelus Bactrianus, og den bor mest i Kina og Mongoliet. Begge slags kaldes dog for kameler, også den en-puklede fra Sahara, som pryder et kendt amerikansk cigaretmærke af samme navn.

Vi er ude på en 1500 kilometers tur, før vi lander i Malis hovedstad, Bamako. Bilen har igen gennemgået et større teknisk eftersyn og er fyldt op med diesel, vand og sardiner i olie.

En liter brændstof rækker på disse veje kun mellem 3 og 5 kilometer, så Milou ligger tungt. Ifølge vores oplysninger kan der ikke tankes fra Kiffa til Bamako, en strækning på 1072 km.

Politiets vejspærringer er talrige. Vi forsøger at undgå dem. Ved Halte-skiltene sætter vi farten op og gør honnør. Når det ikke virker, skal vi igennem den evindelige, opslidende procedure med pas, papirer og vaccinationsattester.

Og hver gang skal der afleveres en gave til betjentene. Alle varer er gyldige betalingsmidler: en film, en kuglepen, cigaretter, en cola eller vand på flasker.

Alligevel er vi glade for igen at mærke ørkenen under dækkene. De synger sammen med fuglene. Termometret står på 41 grader. Vi skruer op for Beatles og Goodday Sunshine.

Vi havde overvejet at kalde hende Dromedarius, men det bliver Sunshine.


Kameler
Foto: Carsten Ingemann

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Mauretanien

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse