Sitemap | Avanceret søgning |

Bobler og tuareger

Det kommer måske som en overraskelse, men vi har ved morgenmaden - for det fik vi nemlig i dag - filosoferet længe over fremskridtet og den materialistiske fremmedgørelse.

Publiceret 24-09-1998

Nouakchott, Mauretanien, onsdag d. 23. september

Hvor tit har vi ikke derhjemme forbandet det hektiske stress og de mange husaltre, der hele tiden går i stykker? Stereoanlæg, farve-TV, videokamera, opvaskemaskine, køleskab og bil.

Hvor ofte har vi ikke drømt om at droppe det hele, flytte langt væk fra el-master og filosofere under et oliventræ, mens druerne automatisk falder ned i munden?

Men det er ren romantik. Frøstrup er kun for hårdføre fundamentalister. Selv på erfarne exploratører er udviklingen gået i generne.

I Saharas sønderbankende hede er vores bil med klima-anlæg blevet en boble, vi søger tilflugt i, når virkeligheden bliver for hot. Når vi kommer til en by, leder vi automatisk efter et hotel med komfort, selv om man sikkert ville komme nærmere den lokale puls på det lusede sidegadehotel.

Sådan er det for de fleste europæere i Afrika. De lever næsten på europæisk, fordi de ikke kan andet. Overklassen er ofte dem, som er sendt ud for at hjælpe de fattige. I dag mødte vi f.eks. en vestlig diplomat med slips og et fint kontor med et termometer på væggen, der viste 22 grader. Udenfor var det 45. Da telefonen ringede, var emnet behovet for at skaffe whiskey og europæiske chips til et forestående aftenselskab.

Vi sidder nu på et dejligt svalt hotel og planlægger fortsættelsen af rejsen. Den er fyldt med problemer. Vejen mellem Dakar i Senegal og Bamako i Mali er skyllet væk af regnen. Toget, der også transporterer biler, vil vare mindst ti dage, hvis lokomotivet kommer til tiden, og det ikke afspores undervejs. Det har det et vist ry for at gøre.

Så vi har lagt en ny rejseplan. Den vil - hvis vi får klaret et mindre problem med et udløbet visum - få os en smuttur på tre dage til Dakar med fly. Derefter vender vi tilbage til Nouakchott og kører i bilen en alternativ rute dybt ind i det sydlige Mauretanien, før vi stikker mod syd af ørkenpister mod Bamako.

Eneste problem er visse usympatiske elementer af det blå nomadefolk, tuaregerne. Advarslen lyder, at de har for vane at stjæle udenlandske firehjulstrækkere. Og hvad skulle vi gøre uden vores boble med frisk og kølig luft? Vi satser på at komme igennem, og i dag kaldet vi æselet for Boblen.

Hvis du vil vide mere
Emner
JP Explorer

Stednavne
Mauretanien

Klassetrin
7.-10. klasse