Sitemap | Avanceret søgning |

Sandkage i Sahara

Det begyndte så godt. På hovedgaden i Laayoune sluttede vi os til et bryllupsoptog af dyttende biler, og to minutter senere inviterede festklædte saharawier os til bryllupsfest.

Publiceret 13-09-1998

Søndag den 13. september. kl. 20.20

Udenfor ørkenteltet i fattigkvarter i udkanten af byen stod gommens gaver til bruden linet op. Sække med te, sukker og mel. Og på ladet af en Landrover ventede en kamel tålmodigt på at blive hovedleverandør til middagen under andendagens bryllupsfest.

Men gæstfriheden blev hurtigt vendt til en ubehagelig blanding af frygt og mistro overfor de fremmede. Sahara-folkets land er besat af Marokko, og stemningen i Laayoune er som i Bukarest under Ceaucescu eller i Østberlin før Murens fald.

»Det er farligt at tale med udlændinge, så måske er det alligevel en dårlig ide at tage med. Vores tradition for gæstfrihed gør det svært at afvise jer, så jeg er ked af det,« undskyldte en saharawi og kørte os ad mørke gyder tilbage til hotellet for at undgå det allestedsnærværende sikkerhedspoliti.

Ørkenen byder på mange overraskelser. I dag fandt vi i Laayoune en nyåbnet internet-cafe med det nyeste udstyr. Vi slog op på Explorerens hjemmeside og imponerede et helt kompagni nystudsede svenske FN-soldater. For dem er cyber-cafeen den eneste adspredelse, når de ikke afmonterer landminer.

Kursen er sat sydover. Vi har stadig hård vej under sutterne, og vi regner med at trille ind i byen Dakhla sent i aften.

På en cafe i byen Boujdour tager vi en kop stærk kaffe og kunne have valgt et stykke sandkage. Men den er lidt langt ud, så vi valgte en marokkansk udgave af en Napoleonskage.

Den ligger tungt. Det gør Exploreren også. Dunkene på taget er fyldt op før de kommende dages rigtige møde med ørkenen, der hvor asfalten holder op, og hvor vejskiltene er solen, månen og stjernerne.

Et skilt i Boujdour fortæller, at der er 1740 km til Dakar i Senegal og 1250 til Nouakchott i Mauretanien. Vi har Atlanterhavet på højre hånd og en gold ørken på venstre. En gul ræv med store, ører krydser vores vej. Det er nok den ørkenræv, der kun findes hernede, og som både på fransk og arabisk kendes under navnet Fennec. I dag kalder vi bilen for Fennec.

Hvis du vil vide mere
Emner
Dagligliv

Stednavne
Vestsahara

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse