Sitemap | Avanceret søgning |

Vennetjenester koster mange penge

Pengene fosser ud af JP Explorer-projektet. Kald det bare bestikkelse, i Marokko hedder det vennetjeneste.

Publiceret 05-09-1998

Fes, lørdag den 5. September 1998 klokken 23.17

De er nødvendige for at komme igennem tolden, for at finde sikker parkering, for at finde et hotel og for at slippe af med selvbestaltede og aggressive guider.

Marokko er befolket med initiativrige og arbejdsløse unge, der ville gøre enhver entreprenørforening ære, men hvis selskab bliver lidt anstrengende i længden. Mildest talt.

Allerede kort udenfor storbyen Tanger ligner Afrika en rejse tilbage i tiden gennem bløde landskaber befolket med børn på pakæsler, kvinder med sombrero-agtige berberhatte i kurveflet og landsbyer med lerklinede tage.

Efter et kulturchok i den rige spanske enklave, Ceuta, der mest ligner hovedstrøget i Madrid, går turen i timevis ad snirklede veje gennem Rif-bjergkæden, hvor cannabis-markerne kanter begge vejsider.

Her er entreprenør-virksomheden endnu mere pågående, og vi forfølges over mange kilometer af utrættelige Mercedes-kørende sælgere.

Frokost. I et ydmygt skur på toppen af en tidligere hash-mark, som EU nu har betalt for at beplante med æbletræer, inviterer bonden Abdelkader Mayo på kogt lammelever i fed sovs med nybagt fladbrød. Selv bliver han udenfor, for i Marokko sørger værten for gæsterne, men spiser ikke selv med.

Efter middagsbønnen serverer kokken, en ældre rettroende muslim i hvid djellabah-kjortel, sukkersød myntete, før han i to raske sug fylder næseborene med snustobak. »Marokkansk kokain,« griner han.

Temperaturen ligger omkring de 38 grader, og vi sætter kurs stik syd mod den smukke og historiske by Fes. Fuldmånen over byens ringmur byder os velkommen. Vi har nu kørt 631 km på humpede veje i Afrika på to dage, men det føles som uger på europæiske motorveje.

Vi leder efter et nyt navn til vores bil, som indtil videre har lystret navnet rovdyret. Efter utallige kostbare vennetjenester overvejer vi navnet Fattigma Morgana

Landefakta
Marokko
Marokko ligger i Nordafrika mellem Algeriet og Vestsahara, med kystlinie til det nordlige Atlanterhav og Middelhavet. Hovedstaden hedder Rabat.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere
Emner
Dagligliv

Stednavne
Marokko

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse