Sitemap | Avanceret søgning |

500 dage verden rundt

Op til årtusindeskiftet kørte den første JP Explorer ekspedition 132.950 km gennem 50 lande i en firehjulstrækker og bragte verdens hverdag tættere på danskerne. Missionen var at tegne et billede af kloden på tærskelen til et nyt årtusinde og at beskrive tendenser og fænomener af betydning for danskernes hverdag.

Udover at skrive de daglige artikler førte holdet en logbog, der skulle gøre det muligt for læserne at kigge journalisterne over skulderen. Og det gjorde de. Projektet var det første af sin art, det blev en succes, og siden har JP Explorer haft en fast plads i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Her følger daværende chefredaktør Ulrik Haagerups efterskrift.:

Vi gjorde det
Pressehistoriens hidtil mest ambitiøse projekt opfyldte sin mission, da JP Explorer 31. december 1999 kørte over den endnu ikke åbnede Øresundsbro fra Sverige og rullede ind på Kgs. Nytorv i København præcis 500 dage efter afrejsen fra Jyllands-Postens bladhus i Århus. Som en af de sidste begivenheder i det 20. århundrede blev den møgbeskidte LandCruiser og dens trætte, men jublende besætning modtaget af Danmarks udenrigsminister Niels Helveg Petersen, der også sendte bilen afsted på årtusindets sidste opdagelsesrejse rundt om Jorden 19. august 1998.

»JP Explorer er en fantastisk idé, og det glæder mig, at den er blevet en stor succes. Ekspeditionen har bragt verden tættere på læseren på en anden måde end med store dramaer ved at skildre almindelige menneskers liv og hverdag,« sagde udenrigsministeren.

132.950 kilometer og 50 lande senere kunne vi gøre status over den verden, 36 reportere og fotografer rejste ud for at genopdage: Planeten Jorden går ind i det nye årtusinde præget af fattigdom og modløshed, men også af livsstyrke, optimisme, håb og talrige udfordringer. Eventyret findes endnu. Turen rundt om den skrøbelige klode vidnede om, at mangfoldigheden trives under vanskelige vilkår, og at vi jordboere i det 21. århundrede bliver stadig mere afhængige af hinanden.

JP Explorers jordomrejse skabte genlyd i international presse, hvor projektet har vundet adskillige priser og applaus for at have fornyet udenrigsjournalistikken. Men mere vigtigt oversteg reaktionerne fra læserne alt, hvad vi tidligere har oplevet. I op mod 800 artikler fulgte læserne begejstringen og forundringen på turen ad sidevejene gennem ørkenerne, megabyerne, regnskovene og polaregnene.

For en avis, der kalder sig international, har JP Explorer-projektet været en bekræftelse i det vigtige i at holde sine læsere grundigt orienteret om de mennesker og globale tendenser, som præger os og vores hverdag. Selv om de synes langt væk, er de jo kun en køretur borte.

Ulrik Haagerup
Chefredaktør

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her