Sitemap | Avanceret søgning |

Danskere i Congo: Opdagere, besættere, forkyndere og helbredere

Selv om vi rejser som aldrig før, er Afrika for de fleste danskere stadig meget fremmed og anderledes. Det var Congo også for de mange danskere, der tog derned - fra kong Leopolds tid og til i dag. Der er nemlig stadig nogle få danskere i Congo i dag.

Af Sanne Steenberg Hansen, Bornholms Museum
Publiceret 30-04-2004

Congo var fra 1880´erne og frem meget oppe i datidens medier. Ikke mindst Henry Morton Stanleys artikler og bøger inspirerede mange til at søge til Congo. Congo var mulighedernes land, men mest for mændene. På kasernerne i Europa hang der i 1890´erne og i 1960´erne hverveplakater. Hverveplakaterne opfordrede soldaterne til at melde sig som soldat i Congo. Den tidlige plakat gjaldt kong Leopolds kolonistyre, den anden FN´s fredsmission. I forskellige kirkesamfund og organisationer har man haft lignende opfordringer til at melde sig og rejse til Congo.
Det var ret forskellige danskere, der kom til Congo. Men fælles for dem alle sammen var og er, at de havde et job at rejse ned til i Congo. Nogle var draget af det ukendte og fremmede eller måske af det farlige og eventyret. Andre ville udrette noget stort. Det kunne være at underlægge sig nye landområder og opdage nyt. Congo var jo i 1880´erne endnu næsten ukendt land. Missionærerne ville gøre congoleserne kristne og frelse dem. At bekæmpe sygdomme og hjælpe lidende mennesker kunne også være en grund til at drage til Congo. Der var også dem, der bare ville tjene nogle gode penge. Flere af dem, der var dernede i Congo Fristatens tid, havde heller ikke så meget at blive hjemme for. Det kunne være familieproblemer, fattigdom eller måske noget helt tredje - kærlighedssorger f.eks. For nogle kvinder var Congo en mulighed for at blive fri fra hjemlige, snærende bånd.

De første danskere kom til Congo allerede i 1878. Det var to missionærer - en baptist og en metodist - udsendt af amerikanske eller engelske missionsselskaber. Samme år deltog sønderjyden Jes Buslag på en stor ekspedition ledet af østrigeren von Mechow. Senere deltog han i en anden stor ekspedition under tyskeren von Wissmann. Man kan se hans Congo-samling på Åbenrå Museum. På Nationalmuseet og Bornholms Museum vises andre Congo-samlinger.

Der er ikke et nøjagtigt tal på, hvor mange danskere der har arbejdet i Congo, men et tal omkring de 2500 er nok rimeligt. De fleste var soldater, søfolk, missionærer, læger og sygeplejersker. Nogle dog også plantagebestyrere og ingeniører. En dansk ingeniør var med til at grundlægge en af Congos største byer Lubumbashi (tidligere Elisabethville). Langt de fleste var unge mænd. Kvinderne var missionærer, sygeplejersker eller med, fordi deres mænd arbejdede i landet.

Livet i Congo kunne være temmelig hårdt og ubarmhjertigt. Men mange fik alligevel tid til at rejse rundt i Congo og nogle gange være turister.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Olsenville - en by i Congo
Bukavu er en by ved Tanganyikasøen i Congo. Engang hed den Olsenville. Byen er grundlagt i 1902 af danskeren Frederik Valdemar Olsen. Han kom til Congo som soldat, avancerede til general og blev siden stedfortræder for den højest rangerende embedsmand i Congo, generalguvernøren. Båden "General Olsen" sejlede i mange år på floderne i Congo.
Læsning
Generelt om danskerne
 • H. Jenssen-Tusch. Skandinaver i Congo : Svenske, norske og danske Mænds og Kvinders Virksomhed i den uafhængige Congostat. 1902-05.
 • Bornholm-CONGO tur-retur. Bornholms Museumsforening. 2003.
 • Peter Tygesen. Congo - formoder jeg. Fortællinger fra drømmeland. 2001.

  Personlige beretninger
 • Chr. Martini og Chr. Schönberg. To danske Kongofarere : Erindringer fra vort første Ophold i Kongostaten. 1890.
 • Knud Jespersen. En dansk Officers Kongofærd. 1930.
 • Johannes Bræstrup. Junglemissionær. 1941.
 • Anna Augusta Floridon. Der står Ækvator på stenen : breve og beretninger fra Anna Augusta Floridon : Belgisk Congo 1920-1923 ; ved Grethe Ancher Jørgensen og Rasmus Lohse. 2000.

  Andre der har skrevet om deres Congotid
  Jürgen Jürgensen (soldat), Viggo Jungsbøll (soldat), Otto Lütken (soldat), Erik Holm (soldat) Victor Freiesleben (soldat), Gregers Jensen (læge).
 • Hvis du vil vide mere