Sitemap | Avanceret søgning |

Mad: Majsgrød og marineret kylling

Det er vanskeligt at beskrive maden generelt i de fire lande DR Congo, Zambia, Malawi og Mozambique. De dækker et kæmpe område, hvor råvarerne, historien, traditionerne og adgangen til havet er forskellige, og selv inden for de enkelte landes grænser er der store forskelle.

Af Lasse Nørgaard
Publiceret 30-04-2004

 Men hvis der er et fællestræk for mange afrikanske lande, så er det, at basismåltidet består af majsgrød - eller rettere majsmos - med en sovs til. Nzima eller nshima hedder den i Malawi og Zambia, mens den i andre lande kaldes ugali, sadza eller noget helt femte.

Majsmosen bliver fremstillet af majsmel og vand, mens sovsen som regel bliver lavet af jordnødder og grøntsager. Mosen bliver spist med fingrene og dyppet i sovsen, der i Zambia kaldes ndiwo. I begge lande spises der fisk til, når det er muligt. Malawi har mange fisk i den store Malawi-sø, og de populæreste er tilapia, der deles i to, så gæsterne eller mændene får hoveddelen, mens kvinder og børn spiser haledelen.

I det nordlige Mozambique er der flere kassava end majs. Kassava er en rodfrugt, der minder om en sød kartoffel, og der findes forskellige slags. Nogle kan spises rå, andre skal koges længe, og nogle er fyldt med blåsyre og skal først koge, så ligge i vand, så tørres og stødes til mel, inden de kan koges.

De mange år med krig og tørke i Mozambique har betydet, at tusindvis af børn og voksne er blevet forgiftet af at spise kassava, der ikke har været tilstrækkeligt tilberedt.

Alle fire lande bliver i perioder ramt af fødevaremangel, som regel når der er krig og naturkatastrofer samtidig. Hvis tørke eller oversvømmelser rammer et område med borgerkrig, er det svært for folk at flytte, svært at dyrke nye områder i nærheden og svært at få hjælp frem.

Dog mener man, at tørken i det nordlige Mozambique var med til at standse borgerkrigen. Folk var så sultne og udmattede, at de forlod de områder og lejre, som oprørsstyrken Renamo kontrollerede, også selv om de var i fare for at blive skudt. For de var desperate, ligesom nogle af soldaterne var det. Og en del af grundlaget for Renamos eksistens forsvandt, og samtidig svandt støtten fra Sydafrika også.

Fødevaresikkerhed og mere varieret kost er stadig store udfordringer i Afrika syd for Sahara og noget, FAO og andre arbejder meget med.

I alle landene er der selvfølgelig retter, der er langt mere sofistikerede end majsmos med sovs. Det mozambiquiske køkken er en kombination af portugisisk og afrikansk. F.eks er det populært at koge krabber og fisk i vin, hvis man har råd. Frango peri-peri, kyllling marineret i stærk chilisovs, er en anden populær ret, der kan findes i flere lande under forskellige navne - piri-piri eller peri-peri chicken. Men kylling fås på alle måder og i alle variationer og er mere populært end svinekød, fisk og oksekød.

I Malawi er en gryderet med bønner, bananer, løg, tomater og karry et hit, mens vild skovspinat, mfumbwa, er en populær spise i Congo. Så populær, at delikatessebutikker i europæiske byer med store afrikanske befolkninger som regel har mfumbwa til salg. Spinaten bruges bl.a. til saka-saka, en ret med jordnødder, tomater, porrer, røget fisk og så altså mfumbwa.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Links

Afrikansk kogebog (Engelsk)
Med opskrifter på mad fra hele Afrika. Prøv f.eks. Dongo-Dongo eller kardemomme-te. Under menupunktet Other Foods & Recipes kan man bl.a. læse, hvordan elefantsuppe, røget slange og forskellige insekter tilberedes.

Kultur og livsstil
Hvis du vil vide mere