Sitemap | Avanceret søgning |

Bolig: Lerhytter og landsbyer i højhusene

Da de portugisiske koloniherrer forlod Mozambique i 1975, tog de alt med sig. Alt udstyr, alle maskiner, alle biler og stort set alle de veluddannede mennesker i landet. Det eneste, de lod stå tilbage, var de store højhuse i hovedstaden Maputo.

Af Lasse Nørgaard
Publiceret 30-04-2004

Det tog kun få uger, så var højhusene fyldt igen, denne gang med mozambiquere, der var rykket ind fra udkanten af byen eller ude fra landet. De tog deres traditionelle levevis med sig, og den passede langt fra altid til en lejlighed på 14. sal med naboer på samme etage. Det gælder både den store gæstfrihed, hvor døren altid står åben, og hvor livet mest leves udendørs, og det gælder musik, tørring af tonsvis af vasketøj eller det at holde husdyr - mange tog høns eller sågar smågrise med.

Højhusene blev hurtigt meget farverige og forfaldne, og de fik da også tilnavnet "high rise villages", højhuslandsbyer.

Men i dag er de fleste afrikanske storbyer præget af højhuse, og folk har vænnet sig til den nye boform. Højhusenes store fordel er naturligvis, at de kan huse mange familier på en gang, og det er nødvendigt, for alle afrikanske lande oplever en vandring fra landet til byerne. I DR Congo bor næsten halvdelen af befolkningen i byerne, og hovedstaden Kinshasa har nu over 5 millioner indbyggere.

Malawi har procentvis den mindste urbane befolkning, men til gengæld er Malawi det land, der oplever den kraftigste stigning i antallet af folk, der flytter til byerne.

Der er mange faktorer, der trækker folk til byerne. Drømmen om et bedre liv, troen på mere arbejde og bedre mulighed for at tjene penge, men også naturkatastrofer og borgerkrige, der kan gøre mange hjemløse.

Samtidig er presset på landbrugsjorden stor i nogle områder - jordlodderne bliver mindre, og det bliver sværere at brødføde familien.

Men mange af de, der flytter til byen, kommer ikke til at bo i højhuse. De bor i slumkvarterer i udkanten af byerne eller i de områder, der tidligere var henlagt til parker og grønne områder, og her er hverken adgang til rent vand eller sanitet og tit heller ikke til skoler, klinikker og andre faciliteter.

Folk i slumkvartererne er sårbare over for sygdomme og tit også over for oversvømmelser og andre katastrofer. Samtidig kan befolkningspresset være hårdt ved naturen og økosystemet. Det gælder især, fordi der ikke er ordentlig sanitet eller indsamling af affald, naturlige afløbsveje bliver blokeret eller forurenet og jordvolde, flodbanker og andet kan blive undermineret og erodere med fatale følger.

Det traditionelle afrikanske hus kan man stadig se mange steder, især på landet. Det består af en rund hytte bygget af pæle og tætnet med soltørret ler. Den store pæl i midten af rummet er også centrum for det koniske tag, der er lavet af strå. Vinduerne er små og trekantede og tjener kun til at få en smule dagslys ind i rummet.

Husene er gode til at holde kulden ude om dagen og natten, men de kan blive kolde om vinteren og fugtige i regntiden.

Når mange afrikanere har bygget - og stadig bygger - runde huse, hænger det sammen med deres verdensbillede. Det bygger på en tro på, at der er en sammenhæng i alt: i individets forhold til sig selv og sin familie, til stammen, til omgivelserne, til den livgivende og helbredende natur, til de gode og ånde onder og deres kontakt til Gud, Skaberen. Alt hænger sammen, og sådan et holistisk livssyn bliver ofte symboliseret med en cirkel. Derfor er mange huse, og sågar hele landsbyer, bygget som cirkler, og når man sætter sig for at tale, sidder man også i en rundkreds.

Europæerne bragte traditionen med firkantede huse med sig, og den er også udbredt mange steder. Har man råd til det, bygger man et hus med to rum, et hvor man sover, og et hvor man spiser og mødes, selv om de fleste aktiviteter stadig foregår udendørs. De firkantede huse er ofte bygget af mursten, der er stærkere end de lerbeklædte pæle, og husene har pyramideformede tage, som også sikrer en naturlig luftafkøling indendørs, og at regnen løber væk udendørs.

Naturligvis kan man også i Afrika finde alle andre former for boliger, fra luksuriøse villaer i rigmandskvartererne i storbyerne til huse på pæle i det sydlige Zambia og primitive græshytter hos nogle af Centralafrikas få overlevende nomadefolk.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kultur og livsstil
Hvis du vil vide mere