Sitemap | Avanceret søgning |

Uddannelse: Malawi dropper skoleuniformer

I Malawi bestemmer eleverne selv, hvilket tøj de vil have på i skolen. Sådan har det ikke altid været. Indtil 1994 skulle alle elever bære en særlig skoleuniform, men den er droppet nu. Forklaringen har intet med forfængelighed at gøre, men handler derimod om penge.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 02-02-2007

Skoleuniformen kostede penge, og havde forældrene ikke råd til det - ja, så var skoleuniformen skyld i, at børnene slet ikke begyndte i skole. Dengang skulle man også betale et særligt gebyr for at gå i skole, og det var også med til, at fattige menneskers børn måtte glemme alt om at lære at skrive og læse. I dag er gebyret også afviklet. Det er gratis at gå i skole, og det betyder, at selv fattige børn nu strømmer til Malawis skoler.

Til sammenligning går kun 4 ud af 10 børn i skole i Mozambique. Malawi bruger også flere penge på skolesystemet end både Mozambique og Zambia, som begge bruger færre penge på uddannelse nu, end de gjorde for 10 år siden.

Stuvet sammen i klasseværelset
Men her slutter Malawis succeshistorie med skolerne. Ét er at få børnene i skole - noget andet er at give dem ordentlig undervisning. Den store tilstrømning af elever betyder, at der slet ikke er plads til de mange børn, som nu møder op til undervisningen. På Blantyre Secondary School bliver ikke færre end 150 børn stuvet sammen i ét klasseværelse. Børnene sidder på det bare gulv, der er mindst 28 graders varme i lokalet, og det er svært at koncentrere sig. De færreste af børnene har en blyant, og der er hverken borde eller stole til alle. Der er heller ikke nok skolelærere, fordi der pludselig er kommet så mange elever i skolerne. Et flertal af lærerne er hentet direkte fra gaden og har derfor ikke nogen form for læreruddannelse, og det risikerer at forringe kvaliteten af undervisningen. Antallet af elever, som dumper til eksamen, er stigende, og det er kun de rige, som har råd til at sende deres børn på privatskoler eller give dem ekstra timer efter skole.

Kvindelige lærere får piger i skole
Der er også familier, hvor kun drengene får lov til at komme i skole, mens pigerne skal blive hjemme. Hvis familien ikke har råd til at lade alle børnene gå i skole, vælger den ofte at lade drengene gøre det, fordi de har højere status i landet end pigerne. Den tendens vil Danmark gerne være med til at ændre med sin udviklingsbistand.

Erfaringerne viser, at én løsning er at uddanne kvinder til at undervise pigerne. Derved får pigerne et kvindeligt forbillede, de kan se op til.

De kan med andre ord se, at det åbner flere fremtidsmuligheder at gå i skole, og at kvinder godt kan få længere uddannelser. Nogle skoler har endda planlagt skoleskemaet sådan, at pigerne har tid til både at gå i skole og hjælpe til med at passe deres søskende derhjemme.

Det er selvfølgelig ikke det bedste for pigen, at hun skal arbejde ved siden af, men hvis det kan få den fattige familie til at sende pigen i skole, hjælper man pigen mere end ved ikke at give hende tilbuddet.

Uddannede piger koger vandet
Der er flere gevinster for samfundet ved at uddanne kvinder, ud over at de lærer at læse, skrive og regne. For eksempel har kvinderne typisk ansvaret for hygiejnen i familien, og det er således kvinderne, som lærer deres børn at vaske hænder og koge drikkevandet for at undgå sygdomme.

Her viser erfaringen, at kvinder, som er veluddannede, er mere opmærksomme på disse ting end kvinder, som ikke har lært at læse og skrive.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Børn og unge
Programsamarbejdslande
  • I Malawi starter alle børn i 1. klasse, men det er kun halvdelen, som begynder i 5. klasse.
  • I Zambia er det cirka halvdelen af alle børn, som begynder i 1. klasse, og 8 ud af 10 børn begynder i 5. klasse.
  • I Mozambique kan halvt så mange kvinder som mænd læse og skrive.
  • Adgang til fri uddannelse har været en menneskeret siden 1948 og indgår også i FN's Konvention om Børns Rettigheder, der blev vedtaget i 1989. Alligevel er det langt fra børn i alle lande, som kan gå gratis i skole
  • Hvis du vil vide mere