Sitemap | Avanceret søgning |

Økonomisk vækst: Færre er sultne i Mozambique

Mozambique kan godt hejse flaget. Antallet af mennesker, som sulter, er nemlig faldet væsentligt.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 02-02-2007

Mozambique har tjent flere penge end sidste år og året før, og det er den væsentligste grund til, at der nu er flere mennesker, som får nok mad på bordet. At indbyggerne i Mozambique har flere penge end sidste år, kan man se ved at kigge på Mozambiques bruttonationalindkomst, BNI. Tallet er en økonomisk rettesnor, som måler værdien af det, der produceres af varer og tjenester i et land på et år. Tallet fortæller altså, hvor mange penge landet tjener, og heldigvis går Mozambiques økonomi fremad med cirka otte procent om året.

En anden grund til, at det økonomisk nu går fremad for Mozambique, kan være landets mindre gæld. Et stort problem i de fattige lande er nemlig ofte, at landene skylder flere milliarder af amerikanske dollars væk til rigere lande. Den store gæld gør, at eventuel økonomisk vækst ikke går til at gøre skoler og hospitaler bedre, men til at betale af på gælden til udlandet.

Gælden kan være så uoverskueligt høj, at Verdensbanken, som er den organisation, der har lånt dem pengene med hjælp fra rige lande, kan beslutte at annullere gælden.

Det er netop sket i Mozambique. Man vidste godt, at Mozambique ikke kunne betale pengene tilbage, og derfor besluttede man sig for at slå en streg over det meste af beløbet.

Flaget på halv
Nabolandene til Mozambique har derimod ikke så meget at fejre i forhold til deres økonomi. Det er nemlig de færreste lande syd for Sahara, som oplever, at der kommer flere penge i kassen, end der gjorde sidste år.

Næsten halvdelen af alle afrikanere lever i yderste fattigdom, og en tredjedel sulter. At det så alligevel er lykkedes for Mozambique at bevæge sig i den økonomisk rigtige retning kan skyldes, at landet nu endelig er ved at rejse sig efter mange år med borgerkrig. Under krigen fra 1977 til 1992 turde kun de færreste udenlandske investorer bygge fabrikker i landet, og der var absolut ingen turister på besøg i landet. Det gjorde det svært for Mozambique at tjene penge.

De seneste år har udenlandske firmaer dog været med til at bygge en fabrik til at udvinde aluminium fra Mozambiques undergrund. Aluminium anvendes i industrien, og Mozambique tjener derfor penge på at sælge.

Sko eller paladser
Men selv om et land bliver rigere, er det ikke altid, det hjælper de fattigste i landet. Det sker i tilfælde, hvor uligheden er meget høj - for eksempel i et land som Zambia. Ulighed betyder, at nogle mennesker har penge nok til at bygge paladser, mens andre ikke har råd til at købe sko.

Det er altså en lille elite, som udviklingen hjælper, og ikke alle mennesker i landet.

I Danmark har alle lige mulighed for at komme i skole og på hospitalet, men i lande med høj ulighed er det ofte ikke sådan. Og det er i disse lande, at fremgang ikke altid hjælper de fattigste.

I et land med høj ulighed kan det være godt at bruge bistandspengene til at skabe arbejdspladser på de fabrikker, hvor flest fattige arbejder.

Uddannelse og sundhed giver vækst
Ifølge UNDP bør alle landes regeringer frem for alt investere i bedre uddannelse og sundhed for deres befolkning. En god uddannelse, et sundt liv og en god økonomi er nemlig det, der kendetegner et land med en stærk menneskelig udvikling. En god uddannelse og et godt sundhedsvæsen kommer alle i befolkningen til gode.

Uddannelse giver folk mulighed for at få et godt job og en god indtægt. Et godt sundhedsvæsen sørger for, at folk er sunde og raske, er i stand til at passe deres familier og kan arbejde og bidrage til et lands økonomiske vækst over et langt liv. I Mozambique lever folk kun halvt så længe som danskerne, nemlig kun ca. 35,5 år. Dette skyldes, at folk dør af sygdomme som malaria eller mæslinger, som egentlig kan kureres - men sundhedsvæsenet i Mozambique har ikke råd til at købe vaccinerne til behandlingen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Udvikling og økonomi
Hvis du vil vide mere