Sitemap | Avanceret søgning |

Konflikter: Landminer lurer stadig i Mozambique

Skjult i støvet i Mozambique gemmer sig cirka en million landminer. Miner er forfærdelige våben, fordi de ikke kun kan såre og dræbe soldater, men også dræber civile selv mange år efter, at krigen er slut.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 01-02-2007

Dette er tilfældet i Mozambique, hvor minerne blev lagt ud under 15 års borgerkrig.

Krigen begyndte, da Mozambique i 1975 blev selvstændigt efter flere hundrede år under kolonimagten Portugal. En del af befolkningen var imod det nye styre på grund af politisk uenighed, og sådan begyndte borgerkrigen.

Siden blandede også nabolandet Sydafrika sig i konflikten. Sydafrika havde dengang hvidt styre, og Mozambique gav husly og militærhjælp til mange sorte modstandere af de hvides regering.

Borgerkrigen sluttede først i 1992, da det hvide styre var faldet og ved at blive afløst af sort flertalsstyre. I forbindelse med freden fik Mozambique demokrati med flere forskellige politiske partier.

Skolepenge gik til bomber
Selv om det nu er mere end 10 år siden, at krigen sluttede, er det ikke kun minerne, som ligger som tydelige tegn på konflikten. Økonomisk var krigen også noget af en selvmordsbombe for Mozambique. Foruden de mange mennesker, som døde i de urolige år, satte borgerkrigen også Mozambique økonomisk og udviklingsmæssigt tilbage. Penge, som kunne have været brugt på skoler og sundhed, gik i stedet til indkøb af militært udstyr.

Minerne skal væk
Rydning af minerne er nødvendig, for at landet kan udvikle sig. Danmark støtter flere internationale organisationers arbejde med at fjerne de mange miner. Men minerne er bare en af mange årsager til, at det er svært at få et konfliktramt land som Mozambique på ret køl igen.

Krig er bistandens værste fjende
Krig og konflikter er en af udviklingsbistandens værste fjender. Krige mellem nabolande eller borgerkrig mellem etniske grupper i det samme land er mindst lige så slemt for landet som oversvømmelser, tørke eller jordskælv. Krige forstærker de problemer, som landet allerede har. For eksempel har AIDS vist sig at sprede sig hurtigere i lande præget af konflikter end i lande med fred. I nogle afrikanske lande syd for Sahara har undersøgelser vist, at over halvdelen af soldaterne er HIV-positive. I krigszoner har børnedødeligheden også vist sig at vokse med ekstra fart, fordi krig hurtigt ødelægger et lands sundhedssystem.

Flugten fra landområderne
I Mozambique betød borgerkrigen, at mange mennesker måtte flygte ind til byen. Det var dårligt for Mozambiques økonomi, at folk forlod landområderne, da landet tjener de fleste af sine penge på landbrug. Derfor vil Mozambiques regering gerne have befolkningen til at flytte tilbage på landet og dyrke jorden. Derudover forsøger man at skabe forsoning mellem landets indbyggere, så der ikke opstår flere krige.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Levevilkår og politik