Sitemap | Avanceret søgning |

Demokrati: Præst og journalister banket til tavshed

Kritik skal man hviske i Malawi, hvis man ikke vil have ballade.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 01-02-2007

Det er i hvert fald den erfaring, en præst i byen Blantyre i Malawi gjorde, da han i februar i år blev overfaldet og banket, efter at han offentligt havde kritiseret regeringen for at være udemokratisk. Flere journalister har oplevet samme ubehagelige omgang, når de har kritiseret landets præsident Muluzi eller folk omkring ham.

Læserbreve og strejker i orden
Hvis man læser Malawis forfatning, er der ellers ikke noget i vejen med mulighederne for frit at udtale sig - også kritisk. Men i praksis forholder det sig anderledes. Malawi indførte demokratisk styre i 1994, efter at indbyggerne året før var sluppet af med den diktatoriske præsident Banda ved landets første demokratiske valg.

I begyndelsen gik alt godt: Tre fængsler blev lukket, og fangerne, som var fængslet, fordi de havde været kritiske over for den tidligere præsident, blev løsladt. Flere uafhængige aviser og fagforeninger så dagens lys. Der kom også flere demokratiske institutioner i 1996, blandt andet et fængselsinspektorat, som kunne holde øje med menneskerettighederne i landets fængsler, og en ombudsmand, man som borger kunne brokke sig til over den politiske situation. Nu kunne man strejke, demonstrere og skrive læserbreve uden at havne på regeringens sorte liste. Alt sammen noget, der havde været umuligt under præsident Banda.

Ingen politiske prædikener
Men i 2001 vedtog Malawis parlament en forfatningsændring, der betyder, at landets præsident kan vælges i tre perioder i træk. Den nuværende præsident Muluzis parti stod bag, og siden er nye love kommet til, som atter har gjort det farligt at udtale sig kritisk i Malawi. Det var disse lovændringer, der førte til overfaldet på præsten, som nu holder sig fra politik og kun prædiker Biblens ord.

Danmark trækker sig ud
Danmark har tidligere ydet udviklingsbistand til Malawi. Hjælpen gik blandt andet til uddannelse, landbrug og telekommunikation. Men Danmark kom også til at mærke, at den politiske udvikling i Malawi gik i den forkerte retning, og det blev mere og mere vanskeligt at få myndighederne til at aflægge regnskab for, hvordan de danske hjælpepenge blev brugt. I 2002 afbrød Danmark udviklingssamarbejdet med Malawis regering og lukkede alle projekter og den danske ambassade. Begrundelsen var de mange krænkelser af menneskerettighederne, korruption og mistanke om misbrug af udviklingsbistanden.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Levevilkår og politik
FN's Millennium Deklaration
Deklarationen om menneskerettigheder, demokrati og god regeringsførelse beslutter blandt andet:

  • At fuldt ud respektere og opretholde Verdenserklæringen om menneskerettigheder.
  • At fremme og stræbe efter fuld beskyttelse i alle vore lande af borgerlige, politiske, økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder for alle.
  • At styrke alle vore landes kapacitet til at implementere demokratiets principper og praksis og respekt for menneskerettigheder, herunder mindretalsrettigheder.
  • At arbejde kollektivt for mere omfattende politiske processer, der tillader ægte deltagelse af alle borgere i alle vore samfund.
  • Hvis du vil vide mere