Sitemap | Avanceret søgning |

Sundhed: Heksedoktoren klarer alt

Foran et hus i byen Garden Compound i Zambia kan man finde heksedoktoren Kalande. Skiltet ved siden af huset er ingenlunde beskedent: Heksedoktoren kan kurere alt fra onde ånder over AIDS til malaria, står der højt og tydeligt.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 01-02-2007

 Heksedoktor Kalande er blot en af mange heksedoktorer i Zambia. Hans viden om de urter, som hænger i snore på væggen i hans hus, er typisk meget ældre end den viden, du møder, når du køber medicin på et dansk apotek.

Dyrt men godt
Beboerne i Garden Compound er fattige mennesker. De færreste har huse med indlagt vand, og sygdomme som diarré og kolera som følge af beskidt drikkevand plager derfor mange. Desuden lever folk dagligt med risikoen for at blive smittet med malaria, som overføres af malariamyg. Så er det, de lokale får brug for dr. Kalande. Heksedoktoren er kendt for at være god, men ikke billig - det koster 70 kroner eller 35.000 kwatcha at blive behandlet for malaria, uanset om kuren virker eller ej.

Medicinmænd frem for hvide kitler
I Zambia spiller de lokale medicinmænd en vigtig rolle for befolkningens sundhed. Der er langt fra tilstrækkeligt med hospitaler og lægeklinikker, men mange steder stoler man også mere på heksedoktoren end på en læge i hvid kittel. Desværre er sundhedssituationen i Zambia meget dårlig. Et nyfødt barn kan kun forvente at leve cirka 37 år - ikke mindst på grund af sygdommen AIDS´ udbredelse.

Børn i kister
Malaria kan undgås ved at sove under et fluenet, og hvis man alligevel er uheldig, kan det kureres med den rette medicin. Desværre er der alligevel mange børn, som dør af malaria.

I Malawi går tendensen heldigvis i den anden retning: Her døde 350 børn ud af hver 1000. i 1970, og det tal var faldet til 120 pr. 1000 børn i 2002.

Det kan virke uforståeligt, at man i den ene ende af verden transplanterer hjerter og laver reagensglasbørn, mens mennesker i andre dele af verden stadig dør af banale sygdomme som diarré, tuberkulose, malaria og under fødslen. Forklaringen handler først og fremmest om penge.

Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at der som minimum skal 34-40 amerikanske dollar til pr. indbygger, før det offentlige sundhedssystem virker effektivt nok. Malawi bruger 49 dollar pr. indbygger, Zambia 38 dollar, mens Mozambiqe kommer i nærheden af WHO's minimum med 30 dollar pr. indbygger. Alle tre lande ligger dog milevidt fra Danmark, som bruger 2434 dollar - cirka 16-17.000 kroner - om året pr. indbygger på sundhedsvæsenet.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Levevilkår og politik
Spøgelsesånder
Dér, hvor doktoren for alvor bliver en heksedoktor, er, når det drejer sig om onde ånder. I Zambia mener man, at nogle ånder kan besætte én som et spøgelse. Lidelsen kaldes for "umushingamo" og gør, at man pludselig bliver meget tynd. En slange sniger sig rundt om ens ansigt, og hvis nogen dræber slangen, dør man. Kun de stærkeste medicinmænd formår at fjerne denne lidelse. For at fordrive sådanne lidelser har dr. Kalanda blandt andet trædukker, karameller, en dunk med blod og små dåser med pulveriseret medicin.
Hvis du vil vide mere