Sitemap | Avanceret søgning |

Byen, der bliver spist op

Chinde er en dødsdømt by, som hver dag forsvinder mere og mere ud i det Indiske Ocean. Nyplantede træer skal holde på familiernes jord.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 04-07-2007

Hver dag tager det Indiske Ocean et par ekstra mundfulde af Mozambique. Hele tre gange har byen Chinde i den centrale del af Mozambique måttet flytte sig fra havet, og familierne med de små jordstykker har ikke andet valg end at flytte med eller drukne med ruinerne.

"Havet napper et lille stykke af byen hver dag, så jeg ved jo, byen vil forsvinde på et eller andet tidspunkt," siger Chinde's assisterende guvernør Francelina De Jesus, mens hun beskytter sine øjne mod det hvirvlende sand. "Selvfølgelig er jeg bange. Men der er ikke meget, vi kan gøre ved havets galskab."

Afrikas vandbanegård
Som en havets hovedbanegård er områderne omkring Chinde et knudepunkt for vandtrafik i Afrika. Zambezi floden opsamler vand i både Congo, Zimbabwe, Zambia, Malawi og Mozambique og løber ud i det Indiske Ocean nord for Chinde.

Nogle gange vælter det ned med regn i Mozambique, som da Zambezi floden gik over sine bredder i 2000 og 2001, men netop nu får tørken broerne til at forbinde tomme sandede skrænter. Det er svært at forestille sig, at dette sted højst sandsynligt vil ligge under vand på grund af såkaldt jorderosion i fremtiden.

127.000 mennesker bor i området omkring Chinde, og mange af dem kan ikke bare flygte fra deres jorder, da de lever af de grøntsager, de dyrker udenfor deres hytter. "Vi har ingen plan for, hvad vi skal gøre nu, hvor Chinde forsvinder mere og mere hver dag. Vi kan ikke give befolkningen erstatning eller ny jord, de må selv klare at flytte" siger Francelina De Jesus.

Noget bliver der dog gjort for at holde fast på den rutschende jord.

Vindblæste krat kan hjælpe Chinde
Stiklinger af nålebuske står i små flettede kurve. Lige nu er det svært at se, at skæve små vindblæste krat kan gøre meget for at redde Chinde fra havet, men trærødder er effektive til at holde fast på den sandede jord.

Nåletræerne skal nemlig plantes ud, så rodnettet kan holde på sandet. Det er den tyske organisation Agro Action og FNs Verdensfødevareprogram WFP, som står for udplantningen af stiklingerne, og arbejderne er de lokale selv.

Lokalbefolkningen i Chinde er nemlig blevet spurgt, hvad deres største problem er, og her svarede de havet, som skaber jorderosion. Men på grund af fattigdom i Chinde, er der ikke mange, som har mulighed for at tænke på andet end, hvordan de skal få mad i dag og i morgen. Derfor sørger Verdensfødevareprogrammet WFP for at arbejderne på træprojektet mad, så de kan koncentrere sig om udplantningen af træerne og en fremtid længere væk end i morgen.

Christines oplevelser