Sitemap | Avanceret søgning |

Radioen er et våben mod floden

Cykloner, oversvømmelser og tørke. Disse tre marer rider Mozambique gang på gang, men den håndoptrukne radio kan være et våben mod katastroferne.

Publiceret 04-07-2007

Aissa Mussa på 16 år drejer effektivt på radioen. Som en gammeldags hånddreven pisker i køkkenet eller din bedstemors armbåndsur, kan man trække Aissas transistorradio op. Batteriernes dovenskab gælder ikke i Mozambique, da de både er dyre og svære at få fat på, og elektricitet er langt fra alles eje.

Men når solen bare skinner, kan man også selv slappe lidt mere af og bruge de solarenergiceller, som sidder øverst på den donerede radio. Det er dog ikke kun popmusik, som banker ud af højttalerne. Advarsler om kommende vejrkatastrofer kan redde liv, hvis beskeden kommer i æteren og ud i landsbyerne tids nok.

Miner eksploderede under træerne
Det er på grund af Mozambiques geografiske placering, at landet ofte rammes af enten cykloner, oversvømmelser eller tørke. "Det er kun nogle gange, at vejrudsigten passer," siger Aissa, som for ikke længe siden flyttede ind i et hus ret op af Mozambiques store Zambezi flod.

Heldigvis boede Aissa et andet sted, da Zambezi floden sidst gik over sine bredder i 2001, hvor 223.000 mennesker måtte flygte fra deres hjem. Men Aissa har oplevet en anden af Mozambiques tre typiske katastrofer; nemlig cyklonen som ramte byen Beira samme år. "Jeg var på skolen, da cyklonen ramte. Heldigvis holdt skolebygningen stand, men mange huse omkring byen faldt sammen, og udenfor byen faldt træer ned og ramte ueksploderede miner fra krigen," siger Aissa, som frygter for eventuelle oversvømmelser, når regntiden starter i Mozambique. Derfor er hun også glad for at familien har en håndoptrukken radio.

Gradueret med tal og farver
I et land som Mozambique hvor det er svært at kommunikere på tværs af landet, er en håndoptrukken radio et effektivt værktøj. Radioen kan nemlig viderebringe, hvor langt væk ulykken er, og hvor slem den er.

Et talsystem fortæller, om orkanen er 24, 12 eller seks timer væk, og om orkanen er af gul, orange eller rød styrke. "Det er vigtigt at have et beredskab klar, hvis ulykken pludselig sker," siger programkoordinator Nina Steensen fra Verdensfødevareprogrammet WFP. Organisationen er med til at opbygge et såkaldt "Early Warning System" (et forebyggende advarselssystem), så man gennem radioen kan kontakte den udsatte befolkning, og forberede dem på katastrofen før den rammer.

Katastrofer og fattigdom
Ligesom krig virker katastrofer forstærkende på fattigdom. Ved oversvømmelsen af Zambezi floden i 2001 blev 392 folkeskoler ødelagt, noget som forstyrrede skoletimer for cirka 106.000 elever og 1400 lærere.

De fattigste rammes hårdest af katastrofen. Ofte har de ikke midler til at flygte, for hvis de flygter, efterlader de også deres marker og deres mulighed for at få mad. Det er vigtigt ikke kun at genopbygge landet, når katastrofen har ramt, men også sørge for at formindske de konsekvenser det har for befolkningen næste gang katastrofen rammer. Forhåbentlig vil det blive annonceret på Aissas radio, hvis floden går over sine breder igen.