Sitemap | Avanceret søgning |

Flugten over giftig jord

Alle i Mozambique har deres egen beretning om den borgerkrig, som hærgede landet i 17 år. Lidia Joaquim Matolas historie er én man ikke glemmer.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 04-07-2007

Landroveren hopper af sted på grusvejen, da Lidia Joaquim Motola kigger ud af vinduet: "Man kunne slet ikke køre her under krigen i midtfirserne, da alle soldaternes forsyninger blev bragt denne vej," siger hun.

Området i det centrale Mozambique nær byen Mutarara kender Lidia næsten for godt. Under den 17 år lange borgerkrig flygtede den dengang 11-årige Lidia ad netop denne vej og videre ad 250 kilometer grusvej. Af frygt for tropperne måtte de sove om dagen, inden de om natten bevægede sig ud i det minefyldte landskab med håbet om at nå Malawi.

Når fanger samler brænde
Borgerkrigen i Mozambique var en krig, som på mange måder holdt landbefolkningen gidsel. Og Lidia og hendes mor var ingen undtagelse.

Da Mozambiques nationale modstandshær, Renamo, ønskede at overtage magten fra det kommunistiske regeringsparti Frelimo, udbrød den borgerkrig, som tvang Lidia på flugt fra sin hjemby. Desværre blev det ikke nogen let flugt. Få kilometer fra mål blev Lidias mor fængslet, og den 11-årige Lidia havde ingen anelse om, hvorvidt hun nogensinde skulle gense hende.

"Jeg kendte til historierne om de overfyldte fængsler. Om hvordan Renamo-fanger blev bragt ud i skoven med beskeden om, at de skulle samle brænde men så blev skudt i stedet for," siger Lidia, som måtte bo hos sin mors onkler, da hendes far og mor var blevet skilt flere år tidligere. Heldigvis formåede hendes stærke mor dog efter to måneder at flygte fra fængslet, og de kunne sammen fortsætte deres rute mod det frie naboland Malawi.

Men flugten sluttede ikke her. Først efter fem år var Lidia igen tilbage i det stadig krigshærgede Mozambique.

Levede af brygget majs-øl
"Min mor er enormt stærk og gjorde sit ypperste for min skyld," siger Lidia, da jeg spørger, hvad de levede af i Malawi. Moderen bryggede øl og solgte grøntsager på markedet, men penge til Lidias skole manglede. Derfor besluttede moderen, at Lidia måtte tilbage til sin far, som hun ikke havde set, siden hun var tre.

"Vi drog tilbage til Mozambique, inden krigen var ovre, så jeg kunne komme i skole og mødes med min far," siger Lidia, som klarede at indhente den forsømte skolegang til hædersmedalje og nu som 27-årig kan fortælle sin historie på både portugisisk og engelsk.

Jeg tror på freden
"Nu tror jeg på freden, men de første år frygtede jeg, at krigen ville blusse op igen," siger Lidia. Freden blev nået i Mozambique i 1992, men landet betaler stadig af på krigen.

Cirka en million miner gemmer sig nu ti år efter krigens afslutning fortsat i landet ved det Indiske Ocean, og alt har skullet bygges op på ny. En krig er noget af det mest ødelæggende for menneskelig udvikling, og regningen kommer først til at være betalt om mange, mange år, hvis nogen sinde.

Krigen i Mozambique smadrede skolesystemet, sundhedssystemet og traumatiserede flere millioner mennesker. Krige har vist sig at forstærke de problemer, som landet allerede har, og sygdomme som HIV/AIDS har vist sig at smitte hurtigere i krigshærgede lande. Lidia arbejder i dag med at få landet genopbygget for Verdensfødevareprogrammet WFP, som bringer mad ud til Mozambiques næsten en halv million forældreløse børn, hvoraf de fleste har mistet deres forældre på grund af AIDS.

Christines oplevelser
Krig i Mozambique

 • Der er i dag cirka én million ueksploderede miner i Mozambique.
 • Cirka 90 lande, har ligesom Mozambique ueksploderet ammunition på deres jord.
 • Miner dræber mellem 15.000 og 20.000 mennesker hvert år.
 • Gennem de sidste tyve år er over 1 million menneskeliv gået tabt i Mozambique på grund af krige og naturkatastrofer, og over seks millioner menneskers leveforhold er blevet påvirket.
 • I år 2000 forekom 11 ud af 27 konflikter i verden i Afrika. 200.000 afrikanere døde i konflikter i 1998.

  Kilder: UNDP, Human Development Report 2002 & UNDP, Mozambique Common Country Assessment 2000
 • Hvis du vil vide mere
  Emner
  Krige

  Stednavne
  Mozambique

  Fag
  Historie

  Klassetrin
  7.-10. klasse